Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț important al Ministerului Muncii! Noi ocupații au fost recunoscute oficial în România

ro

05 Feb, 2024 17:53 915 Marime text
Foto: Ministerul MunciiȘapte noi ocupații urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) în baza ordinului comun semnat de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și de președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în urma solicitărilor angajatorilor.

„𝐴𝑐𝑡𝑢𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑒𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑀𝑢𝑛𝑐𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑆𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑆𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑎 𝑎𝑑𝑎𝑝𝑡𝑎 𝐶𝑂𝑅 𝑙𝑎 𝑒𝑣𝑜𝑙𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑖𝑒𝑡̦𝑒𝑖 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑙𝑎 𝑛𝑜𝑖𝑙𝑒 𝑡𝑒ℎ𝑛𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑢𝑛 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑𝑎𝑟𝑑𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒”, spune ministrul Simona Bucura - Oprescu.

Noile ocupații introduse:
1. Farmacist primar (cod 226205) care are ca principale atribuții: primirea rețetelor de medicamente de la medici și alți profesioniști din domeniul sănătății, verificarea istoricului medicației pacienților, asigurarea dozării, a metodelor de administrare adecvate și a compatibilității medicamentelor înainte de eliberare; furnizarea de informații și consiliere prescriptorilor și clienților cu privire la interacțiunile medicamentoase, incompatibilități și contraindicații, efecte secundare, dozare și depozitare adecvată a medicamentelor; coordonează și supraveghează activitatea farmaciștilor, inclusiv a celor specialiști. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

2. Inginer transporturi rutiere de mărfuri (cod 214144) care are ca principale atribuții: analizează cererea de transport și planifică cu ajutorul aplicațiilor geo-informaționale, transporturile rutiere de mărfuri; stabilește și supraveghează respectarea condițiilor de transport rutier pentru mărfurile perisabile, refrigerate și congelate și urmărește trasabilitatea mărfurilor; utilizează metode sistematice și aplicații informatice de colectare, analiză și sinteză a informațiilor pentru evaluarea calității serviciilor de transport rutier de mărfuri și propune bune practici pentru îmbunătățirea acestora. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

3. Inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145) care are ca principale atribuții: coordonează operațiunile de alocare a capacităților de transport pentru transferul sau preluarea călătorilor în situații deosebite; întocmește documentațiile necesare pentru obținerea licențelor și avizelor necesare derulării operațiunilor de transport persoane. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

4. Manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122) care are ca principale atribuții: planificarea managementului costurilor proiectului; controlul/monitorizarea costurilor proiectului; evaluarea riscurilor legate de costurile proiectului pentru identificarea incertitudinilor potențiale. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

5. Programator grafic de execuție pentru realizarea proiectului (cod 432206) care are ca principale atribuții: realizarea programelor graficelor de execuție, monitorizarea și controlul și elaborarea de rapoarte privind graficul de execuție al proiectului. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare.

6. Tehnician mecatronist (cod 311540) care are ca principale atribuții: diagnoza și remedierea defecțiunilor mecanice, electrice și electronice în echipamentele și sistemele mecatronice; proiectarea și dezvoltarea soluțiilor mecatronice; supravegherea actualizărilor și a noilor tehnologii. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare, după caz.

7. Atașat pentru muncă și afaceri sociale (cod 242239) – ocupație prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu modificările și completările ulterioare.

„În funcție de evoluțiile comunicate de Institutul Național de Statistică, unele dintre ocupațiile din România sunt înlăturate din COR. De exemplu, în cursul anilor trecuți, au fost eliminate ocupații precum telexist, inspector telegrame, râșnitor smalț, turnător valuri, pâslitor, scuturător, pieptănător, destrămător, operator scămoșetor etc., care nu mai aveau căutare“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

Citește și: 

Ocupaţii ale locuitorilor Dobrogei centrale în a doua jumătate a secolului XIX şi la începutul secolului XX (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii