Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 22 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA verifică zonele de interes turistic în sezonul estival

ro

22 Jul, 2025 15:17 187 Marime text

 
  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară, în această perioadă, acțiuni de control la nivel național, în contextul sezonului turistic de vară.
     
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară, în această perioadă, acțiuni de control la nivel național, în contextul sezonului turistic de vară, transmite un comunicat din partea instituției.

Rezultatele înregistrate în ultimele două săptămâni, în intervalul 07 - 20 iulie 2025, reflectă intensificarea acestor măsuri și eficiența intervențiilor desfășurate în teren.

Obiectivul principal al acțiunilor este protejarea sănătății publice, în condițiile în care numărul crescut de turiști determină o activitate intensificată în sectorul alimentar. Acest context generează un rulaj mai mare de produse alimentare în zonele de agrement, taberele școlare, stațiunile și alte localități cu caracter turistic, unde pot apărea riscuri sporite privind siguranța alimentară.

În cadrul acțiunilor desfășurate la nivel național, ANSVSA a verificat un total de 1.071 de unități din sectorul alimentar - printre care pensiuni, tabere școlare, cantine, restaurante, pizzerii, cofetării, laboratoare de patiserie, magazine alimentare și un hypermarket.

Ca urmare a neregulilor constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 246 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.407.000 lei.

De asemenea, au fost emise 23 de ordonanțe de suspendare temporară a activității și 8 ordonanțe de interzicere a activității. Au fost acordate 3 avertismente, iar 3.203 kg de produse alimentare (carne, pește, lactate, legume, fructe, produse de panificație) au fost reținute oficial și direcționate către unități de neutralizare.

Printre principalele neconformități identificate se regăsesc: lipsa înregistrării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție și depozitare, comercializarea de produse expirate, lipsa fișelor de aptitudini ale personalului și ambalarea sau etichetarea incorectă a produselor alimentare.


În cadrul unei întâlniri cu operatorii economici, președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, a subliniat importanța respectării normelor privind siguranța alimentelor, declarând:

„Siguranța alimentelor trebuie să fie o prioritate pentru toți operatorii economici, mai ales în perioada sezonului estival, când consumul de alimente în spații publice este mult mai ridicat. Vom continua controalele în toată țara, pentru a ne asigura că produsele oferite consumatorilor respectă toate normele legale. Cetățenii trebuie să aibă încredere că sănătatea lor este protejată printr-un sistem de supraveghere și control eficient.”


ANSVSA va menține ritmul acțiunilor de control și în perioada următoare, iar operatorii economici care încalcă prevederile legale vor fi sancționați în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru sesizarea oricăror nereguli în domeniul siguranței alimentare, cetățenii pot apela gratuit Call-Center-ul ANSVSA - 0800 826 787, disponibil din orice rețea de telefonie.





Citește și:
FOTO: Control al ANSVSA la Festivalul Beach! Please, de la Costinești! Ce nereguli au fost constatate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii