Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:21 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă în județul Hunedoara! Pericol la barajul Valea de Pești! Ce decizii au luat autoritățile

ro

17 Apr, 2025 11:12 487 Marime text
Foto: Facebook/CJ HunedoaraComitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară pentru a analiza și dispune măsuri urgente în vederea punerii în siguranță a exploatării Barajului Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, județul Hunedoara.

Potrivit unui comunicat al CJ Hunedoara, ședința a fost convocată ca urmare a necesității reevaluării nivelului de siguranță al barajului, în contextul unor lucrări de întreținere și verificare tehnică programate în perioada următoare, precum și în scopul protejării comunităților din aval, inclusiv localitățile Uricani și Lupeni.

În cadrul întâlnirii, s-au prezentat evaluările tehnice recente ale construcției hidrotehnice, precum și scenariile de intervenție în caz de urgență.
Printre deciziile adoptate se numără:
  • [📍] Monitorizarea specială a Barajului Valea de Pești și informarea de urgență a Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, respectiv Instituția Prefectului - Județul Hunedoara cu privire la iminența producerii unor situații de urgență generate de avarii la construcția hidrotehnică, cu accent pe urmărirea fenomenelor de îmbătrânire a măștii din beton asfaltic.
  • [📍] Realizarea unei măști de geocompozit din policlorură de vinil suprapusă peste betonul asfaltic existent.
  • [📍] Crearea unei incinte locale care să adăpostească echipamentele, dat fiind faptul că indiferent de amploarea măsurilor de impermeabilizare a puțului de acces, vor rămâne infiltrații.
  • [📍] Recondiționarea scărilor de pe puț și realizarea unui ascensor tip chiblă pentru a se asigura un acces normal la echipamentele din cadrul barajului.
  • [📍] Continuarea lucrărilor de reparații, reabilitare și intervenții la vana plană sertar de pe conducta DN1000, activitate ce impune golirea lacului și împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.
  • [📍] Reconsiderarea și completarea sistemului de control și distribuție a apei către stația de tratare și către MHC-UL din aval, activitate ce impune golirea lacului și împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.
  • [📍] Realizarea demersurilor de dezvoltare a sistemului de alarmare publică prin realizarea unui studiu de audibilitate.
  • [📍] Dezvoltarea și adaptarea sistemului de alarmare publică conform studiilor de audibilitate elaborate în acest sens.
Instituția Prefectului - Județul Hunedoara se va asigura ca, în regim de urgență, să promoveze către instituțiile abilitate toate recomandările stabilite în cuprinsul avizului eliberat la începutul anului 2024 cu privire la documentația de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajului Valea de Pești, și a tuturor construcțiilor aferente acestuia pentru urgentarea alocării fondurilor necesare pentru realizarea și punerea în siguranță de exploatare barajului.

Acumularea Valea de Pești, cu un volum de apă de 4,5 mil. mc., clasificată în clasa I de importanță și categoria B de importanță deosebită, s-a realizat prin construirea unui baraj amplasat pe râul Valea de Pești, la 500 m. amonte de vărsarea acestuia în râul Jiul de Vest. Barajul cu o înălțime de 56 m este realizat din umpluturi de anrocamente de calcar, etanșarea corpului barajului realizându-se printr-o mască de beton asfaltic cu o suprafață totală de 15 mii mp.

Scopul principal al acumulării îl reprezintă alimentarea cu apă industrială și potabilă a localităților Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și Petroșani (aproximativ 70 mii locuitori).

În istoria exploatării acumulării din 1973 și până în prezent, a fost consemnat un singur incident, similar celui prezent, petrecut în luna aprilie a anului 1993, când pe fondul creșterii bruște a nivelului apei în lac după perioada de iarnă, debitele colectate de sistemele de drenaj au fost foarte mari depășind 60 litri/sec. cu mult peste limita admisă a debitului de alarmare (10 litri/sec.), ducând la inundarea zonei aflată la baza barajului.

Citește și: 


CN ACN Constanța reabilitează un baraj stăvilar! Cine se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii