Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:18 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Ţuţuianu despre pensiile militare-Sunt situații care nu sunt normale. Olguța Vasilescu despre cele mai mari pensii din MAI

ro

31 Jul, 2017 03:11 7511 Marime text
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat duminică, la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar există discuţii la nivelul Guvernului pentru a se face „corecţiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce „nu este o normalitate”.

Întrebat dacă se fac schimbări la legea pensiilor militare, ministrul Apărării a susţinut că se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va rămâne acelaşi.

„La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nicio intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat", a explicat Adrian Ţuţuianu.

El a susţinut că, dacă se vor face modificări la Legea pensiilor militare, cei din domeniu vor avea la dispoziţie aproximativ două luni pentru a decide dacă rămân în sistem sau dacă se pensionează.

„Dacă se vor face anumite modificări la Legea pensiilor, ele nu vor intra în vigoare peste noapte. Va fi un timp suficient, de o lună jumătate – două, în cadrul căruia oamenii să aibă posibilitatea să aleagă: fie rămânerea în sistem, fie pentru cei care vor să se pensioneze pe actuala legislaţie, să poată să facă acest lucru", a completat social-democratul.
Întrebat ce modificări se pregătesc la Legea pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a dat exemplul pensiilor care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce, în opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenţă, va comunica doamna Olguţa Vasilescu pe acest subiect. Vreau să vă reiterez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (...) Sunt şi situaţii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar", a explicat ministrul Apărării.

El a ţinut să precizeze că se vor face „corecţiile necesare la aceste situaţii care nu sunt normale".

De asemenea, chestionat dacă se impune o plafonare a pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a răspuns: „Este prematur să vă dau un răspuns, pentru că nu am ajuns cu discuţiile într-o fază foarte avansată".
 
Olguța Vasilescu la Antena 3 despre pensiile polițiștilor și cele mai mari pensii din MAI
 
Tot aseară, dar la Antena 3, Răzvan Dumitrescu a prezentat la emisiunea Esențial de la Antena 3 un document care arată cele mai mari pensii aflate în plată la Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a confirmat veridicitatea documentului și a oferit explicații.
 
În acest moment, cea mai mare pensie aflată în plată, câștigată de un fost funcționar al MAI este de 22. 023 lei. Există de asemenea și unele pensii care au crescut enorm. Astfel, în momentul ieșirii la pensie, cuantumul bănesc era de 7400 de lei, pentru ca în câțiva ani să crească la 20 000 de lei.
Invitată în emisiune, Olguța Vasilescu a explicat cum ajung pensiile speciale la astfel de creșteri și a subliniat că acesta este unul dintre motivele pentru care angajații MAI aleg să se pensioneze devreme.

"Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece în pensie la o vârstă foarte mică, se întâmplă chiar la vârste de 40 de ani. Acest lucru se întâmplă din cauză că așa cum arată legislația la ora actuală, poți ieși cu o pensie de 120 % față de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcție de creșterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85 % din brut, la care se adaugă sporurile și iese cu pensie mai mare decât salariul net," a explicat Olguța Vasilescu.
 

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantin 12 Aug, 2017 20:10 Cum ar putea ramane in Armata?Armata ii foloseste mereu,in diferite moduri ,fara retinere,atat timp cat esti valid.Cand ,trebuie sa onoreze obligatiile fata de cel activ ,dar,mai accentuat fata de pensionari,uita ,minte,blameaza activitatea lor-numai pentru a nu onora contractele la care este parte..Analizati faptele rezervistilor si a Institutiei Militare!!Tutuianu ,si cei dinaintea lui se pot numi Ministru Apararii??Cat de ipocriti pot fi ??Zilnic ,alaturi de Vasilescu ies in media cu minciuni ,calcule zicei valabile peste 5 ani!Nu sunt capabili sa puna in aplicare ,corect,prevederile actuale.Starneste pensionari civili inpotriva celor militari cu minciuni si excrocherii.Nu este aseeasi persoana care a citit in franceza si engleza in numele Romaniei ???Un asemenea om ,cu un asemenea nivel de pregatire si responsabilitate a reprezentat Romania?Asemenea caractere fac si aplica Legile!!
  • Mihai 31 Jul, 2017 07:27 Ce facem cu pensiile speciale ale politicienilor? Cu ele ar trebui să începeți trunchierea. "Baftă" la jumulit, cât mai aveti timp! Va veni si timpul vostru.