Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Năstase își retrage lucrările împrumutate pentru expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”

ro

26 Jan, 2024 16:18 640 Marime text
Sursa foto: Facebook



 
  • Expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult" de la Muzeul Naţional de Artă al României se va închide temporar, începând cu data de 26 ianuarie, în urma deciziei lui Adrian Năstase de a-şi retrage lucrările împrumutate, potrivit Agerpres.

„Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziţia 'Victor Brauner. Între oniric şi ocult', începând cu data de 26 ianuarie 2024 expoziţia se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 7 februarie 2024", informează un comunicat al Muzeului Naţional de Artă al României.


Începând cu 7 februarie, expoziţia va putea fi vizitată până la data anunţată iniţial, respectiv 30 aprilie 2024.


Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu (FET), Adrian Năstase, a anunţat că îşi va retrage din expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă al României toate lucrările, nu doar pe cele expuse anterior la Piatra Neamţ, acest lucru fiind comunicat directorului MNAR, Călin Stegerean.

Adrian Năstase a precizat vineri, într-o postare pe blog, că aceasta este „forma sa de protest" faţă de unele afirmaţii din spaţiul public vizavi de autenticitatea lucrărilor.

„Am crezut că pot participa la un eveniment deosebit cu câteva lucrări de artă pe care le consider interesante. Lucrarea "Affront" este, în opinia mea, una dintre cele mai interesante lucrări ale lui Brauner. Şi am crezut că este bine ca ea să fie recuperată şi expusă pentru vizitatorii din ţară. Se pare că nu este bine aşa. Rămâne să ne jucăm între noi, în continuare, cu picturile lui Petraşcu, ale lui Tonitza, etc., care, din păcate, nu au cote ridicate în străinătate. De aceea, am decis, ca formă de protest, să retrag din expoziţie toate lucrările, nu numai pe cele expuse anterior la Piatra Neamţ. I-am comunicat această decizie domnului director general Călin Stegerean. Fac acest lucru dintr-un sentiment de revoltă, dar şi pentru că nu vreau să creez probleme conducerii muzeului care a selectat lucrările pentru expoziţie", a explicat fostul premier.


El a subliniat că a decis că nu este cazul ca membrii familiei sale să treacă printr-o perioadă de „linşaj mediatic", aşa cum s-a întâmplat cu 15 - 20 de ani în urmă, "pornind de la tot felul de persoane care să-şi dea cu părerea" despre lucrările sale aduse în expoziţie. 

Citește și
Acuzații de fals pentru tablouri care provin de la familia Năstase și incluse în expoziția Victor Brauner. Un istoric cere să fie verificate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii