Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:52 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro „Roşia Montană se poate repeta la Techirghiol“. Exploatarea nămolului unic în lume, contestată de comunitatea locală

ro

18 May, 2017 13:06 8090 Marime text
O firmă din Caransebeş, înfiinţată special pentru exploatarea resursei din lacul Techirghiol, este noul inamic public al comunităţii din oraşul Techirghiol. Formin Techirghiol SRL îl are în spate pe Abris Lelbach, magnatul german cu afaceri în petrol, minerit şi energie, acţionat la echipa de fotbal Werder Bremen, care vrea să investească şi în sportul românesc (prin preluarea echipei de fotbal CFR Cluj), dar şi în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul lacului Techirghiol.

Pentru a şti dacă merită să aducă turiştii de 5 stele aici, într-o investiţie de 50-80 milioane euro, neamţul a comandat studii care să ducă la obţinerea licenţei de exploatare a unei suprafeţe de 3,5 hectare din lacul Techirghiol (dintr-un areal total de 160 hectare, dintre care 16 hectare pentru cercetare şi exploatare). 

Activitatea de exploatare este deţinută deocamdată, în exclusivitate, pe altă suprafaţă, doar de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.  Instituţia subordonată Ministerului Sănătăţii, care face parte din reţeaua sanitară de stat, a fost desemnată recent, la Congresul naţional de balneologie desfăşurat la Govora, cel mai bun sanatoriu balnear din România, pentru al doilea an consecutiv.

„Este vorba să spargem un monopol aici, uitaţi exemplul Mării Moarte, unde deschiderea exploatării resurselor a dus la o dezvoltare turistică internaţională. Lacul Techirghiol încă nu este exploatat la adevăratul potenţial, studiile sunt vechi, dinainte de ’89, nu ştim dacă apa şi nămolul şi-au păstrat proprietăţile terapeutice. Nu vrem să furăm resursa nimănui, vrem doar să obţinem profit, ca orice societate comercială, dintr-o activitate pe care vrem să o desfăşurăm în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi Sanatoriul Balnear Techirghiol“, a declarat Tiberiu Duma, directorul Formin SA.

Firma este acţionară la Formin Techirghiol SRL, ce a cerut dreptul de explotare, societatea fiind deţinută de neamţul Lelbach, prin Vasile Albulescu, un investitor prezent în acţionariatul ambelor firme.  Din Caraş-Severin, cu dedicaţie pentru Techirghiol Formin SA este fosta Întreprindere de Explorări din Caransebeş (judeţul Caraş-Severin) înfiinţată în 1952. Societatea a primit în 2013 de la Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale licenţa de explorare a unui sector (Techirghiol Gughiş) din lacul Techirghiol.

Studiul s-a încheiat şi stă la baza demersurilor făcute de Formin Techirghiol SRL pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern care să ofere licenţa de exploatare a resursei din lac. Între timp, Formin SA a obţinut licenţa de explorare şi pentru sectorul Techirghiol Est, pe care l-ar fi dorit Sanatoriul privat din Techirghiol (cunoscut ca „Sanatoriul avocaţilor“).

„Sunt aceleaşi condiţii, ei au iniţiat demersul de a obţine licenţa, dar noi am avut o ofertă mai bună şi am câştigat licenţa“, a explicat Duma.  

Articolul integral poate fi citit aici: adevarul.ro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii