Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:16 25 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiunea Constanța Restart, prin proiectul „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“, un real succes (galerie foto)

ro

28 Oct, 2018 00:00 1097 Marime text
Constănțenii și-au petrecut sâmbăta într-un mod diferit. Aceștia s-au strâns într-un număr impresionant și au dat curs invitației inițiatorului proiectului „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“, Cătălin Filișan.
 
Prin această acțiune, dedicată Centenarului, se dorește o schimbare atât în mentalitatea locuitorilor de la malul marii, cât și a tuturor doritorilor de un oraș mai verde, mai curat, mai puțin poluat. Un oraș care renaște cu ajutorul tuturor celor care se implică în astfel de acțiuni. Nu este primul eveniment de acest fel, în trecut plantându-se mai mulți copaci în câteva zone din oraș.
 
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: ing. peis. Wendy Laura; ing. hort. Gheorghe Coman; City Park; Brăileanu Iulian; Dorofte Dan; Stoenciu Daniel.
 
Constănțenii interesați de eveniment s-au strâns în zona hotelului Ramada, de-a lungul lacului Tăbăcărie, la locul de întâlnire stabilit. Au participat oameni de toate vârstele, printre care mulți copii, încântați să participe la această acțiune, a cărei importanță au înțeles-o cu adevărat.
 
Peste 200 de persoane au participat la  evenimentul „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“. În parcul Tăbăcărie, inițiatorul evenimentului și echipa sa i-au întâmpinat pe participanți cu mănuși, veste, lopeți, găleți și cele necesare pentru a planta cei 100 de copaci. Unii au venit deja pregătiți, aducându-și de acasă uneltele de care aveau nevoie.
 
Au fost puși la dispoziție 100 de copaci: 20 catalpe; 20 Salix (salcie creaţă); 20 Populus Simoni (plop simoni); 15 Pinus Nigra (pin negru) şi 5 Ienupăr Virginia; 20 Acer Platanoides (paltin de câmp).
 
La începutul acțiunii „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“, organizatorul evenimentului, Cătălin Filișan, a făcut o demonstrație, arătându-le celor prezenți cum se plantează corect. Apoi, participanții au fost echipe de 3-4 persoane. A fost o muncă de echipă, iar scopul evenimentului a fost atins: a unit persoane diferite, cu vieți diferite, dar cu același gând, de a da un restart Constanței.
 
Cătălin Filișan a vorbit despre proiectul Constanța Restart, dar a subliniat și faptul că și-a dorit să îi unească pe locuitorii Constanței, deoarece nu mai pot rămâne indiferenți, nu mai pot stă acasă văzând cum orașul lor devine tot mai poluat. El a menționat că, prin aceste mici gesturi, Constanța poate deveni un oraș mai verde, mai frumos și cu un aer mai ușor de respirat: „Prin această acțiune, organizată de Constanța Restart, sărbătorim 100 de ani de Centenar prin plantarea a 100 de copaci. Un număr mare de constănțeni s-au implicat. Îi plantăm pentru Constanța. Motivul: nu putem să mai stăm indiferenți. Acțiunile noastre sunt ferite de orice motiv politic. Este o activitate menită să unească constănțenii“.
 
Cătălin Filișan a amintit că aceste acțiuni de plantare a copacilor au început în zona Km 4-5, toată vara având loc astfel de demersuri. „Vrem să încheiem anul cu această manifestare. Autoritățile sunt lângă noi și ne sprijină. Nu este important doar să plantăm copacii, trebuie să veniți și să îi udați frecvent“, a precizat Cătălin Filişan.
 
Acțiunea de plantare a început de la hotelul Ramada spre Pavilion, pe toată lungimea lacului. La sfârșitul plantării, au fost puși și doi tutori pentru susținere.
 
Atmosfera creată a adus un plus de culoare parcului și un zâmbet pe chipurile copiilor, dar și ale celor care s-au străduit să planteze cât mai bine copacii. S-au legat prietenii, s-au împărtășit impresii, iar cei prezenți la acțiune s-au ajutat reciproc, cu dorința sinceră ca „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“ să fie un total succes. Și așa a și fost. În același timp, se poate trage și un semnal de alarmă, deoarece acțiunile de acest gen sunt rare. Chiar dacă dorința există, este nevoie de mai multe evenimente ce ajută mediul înconjurător.
 
Numărul impresionant de persoane care au participat, mult mai multe decât se preconiza, a fost o surpriză plăcută. Participanții la acțiune s-au ajutat reciproc, chiar dacă nu se cunoșteau, bucurându-se de eveniment, împărtășind opinii, având în comun dorința ca astfel de evenimente să fie organizate mai des. Pentru un restart. Pentru o lume mai curată, mai puțin intoxicată și poluată.
 
„Vom munci împreună, iar când arborii vor creşte mari, să le spuneţi copiilor şi nepoţilor că sunt arborii plantăţi de noi împreună, de constănţenii care cred într-un nou început”, se arată în descrierea evenimentului.
 
­Acțiunea „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“ a fost un real succes, participanții mărturisind că așteaptă cu nerăbdare viitoarele proiecte menite a crea un mediu înconjurător mai curat și a reuni oameni din diferite domenii care, prin puterea exemplului, să dea o altă culoare orașului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii