Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda. Iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de la Neptun

ro

14 Mar, 2021 15:47 2122 Marime text
  • Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a încetat din viață, la 89 de ani, la Paris, în Franța, scrie stiripesurse.ro.
  • Aurora Cornu a fost căsătorită aproape 4 ani cu Marin Preda, ea fiind cel care l-a convins să publice celebrul roman ”Moromeții”.
  • Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora Cornu. Ea, doar 20, iar iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de pe litoral.

Aurora Cornu a absolvit Școala Literară „Mihai Eminescu” de la București și a lucrat pentru un timp pentru secțiunea poezie de la Viața Românească, timp în care a făcut traduceri.

Primul ei soț a fost Marin Preda, cu care a fost căsătorită între 1955 și 1959 și pe care l-a încurajat să publice Moromeții, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar.

Povestea de dragoste dintre Aurora și Marin Preda a fost una pe cât de inedită, pe atât de pasională. Chiar și după ce s-au căsătorit, Marin Preda a continuat să-i scrie Aurorei Cornu. Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora Cornu. Ea, doar 20, și iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de pe litoral.

La mijlocul anilor 1960, logodnicul ei, matematicianul Tudor Ganea, nu a reușit să o scoată din România, așa că a văzut o șansă să dezerteze în vest în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia. S-a stabilit în Paris, Franța, și, fiind săracă, soția pictorului Pierre Emmanuel i-a plătit chiria timp de mai mulți ani. La Paris s-a împrietenit, printre alții, cu emigranții români Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Parvulesco.

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

În timp ce trăia în Franța, s-a căsătorit cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune, român născut francez. Aurel Cornea a fost ostatic al pro-iranienilor șiiți musulmani, gruparea Hezbollah, timp de zece luni și jumătate, în Liban, în 1986.

Ea a plătit costurile de construcție pentru o biserică din Cornu, o biserică al cărei design a fost inspirat de un desen al lui Horia Damian.

În ultimii ani, a locuit în Paris și în New York.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii