Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 decembrie - Cântărețul și compozitorul Marius Moga împlinește 39 de ani

ro

30 Dec, 2020 07:19 3169 Marime text

 
  • Cântărețul și compozitorul Marius Moga împlinește astăzi 39 de ani.
Marius Moga s-a născut pe 30 decembrie 1981, la Alba Iulia. Este un cântăreț și compozitor român dedicat genului pop și muzicii dance. Succesul pe care l-a obținut în România i-a adus locul 85 din 100 la momentul anunțării clasamentului „Mari români”, în anul 2006, potrivit wikipedia.rog.

Moga și-a petrecut primii ani într-o familie cu multe interese privitoare la muzică: un străbunic al său a compus pentru un ansamblu folcloric, în vreme ce bunicul cunoștea banjoul și cânta în corul unei biserici. Tatăl a învățat chitara, iar mama s-a preocupat de canto. Marius are un frate, Iulian, regizor de videoclipuri.

În timpul liceului, Moga compune pentru Talk to Me, formația sa de atunci împreună cu Daniel Comaniciu, o piesă intitulată „Noaptea”. Este primul lui succes, care îl așează în fruntea scenei muzicale a orașului Alba-Iulia. Alături de Dan Comaniciu realizează primul album editat la Zoom Studio Vâlcea În anul 2000, va fi invitat la București din partea lui Adrian Sînă, membru al formației Akcent. Aici trăiește în condiții mizere pentru câteva luni de zile; pentru Akcent semnează piesa „Ți-am promis”, produsă în 2001 și cotată foarte bine în clasamente.

Marius Moga continuă să colaboreze cu mulți muzicieni români, îndeosebi în calitate de compozitor. Va determina lansarea cu succes a mai multor formații și cântăreți. Printre numele alături de care a lucrat se numără: 3rei Sud Est,, Anda Adam, Andreea Bălan, Blondy, Corina, Cream, Hi-Q, Simona Nae, Paula Seling, Simplu, TNT ș.a.

Din 2004, Moga își îndreaptă atenția tot mai mult către inițierea unor proiecte pe cont propriu. Cu ocazia filmării în România pentru pelicula 7 secunde, muzicianul va întâlni sosia protagonistului (interpretat de Wesley Snipes), jamaicanul Lennox „Buppy” Brown. Alături de Moga și formația Simplu, Brown are ocazia de a reînregistra o piesă mai veche, nereușită; noua versiune este cântată atât în limba engleză, cât și în română. Piesa va împrumuta numele filmului și se înscrie în coloana sonoră a acestuia. Moga îi cedează jamaicanului (contra cost) o parte din drepturile asupra piesei; a declarat în interviuri că onorariul primit este cel mai mare de până atunci. Tot în lumea filmului, muzicianul compune pentru seriale de televiziune și telenovele românești: Chiquititas, Daria, iubirea mea, Iubire ca-n filme ș.a.

Tot în 2004, Moga înființează proiectul Morandi, alături de Andrei Ștefan Ropcea, poreclit „Randi”. (De altfel, titlul formației este o telescopare a numelor celor doi.)

Inițial, proiectul s-a dorit a se păstra sub pseudonim, dar tendința publicului român de a repera un lider muzical l-a adus în configurația unei formații. Morandi are succes în țară, dar și în Europa, începând cu vara lui 2005.

Sub acuzația de plagiat, lui Marius Moga nu i s-a permis participarea la concursul Eurovision 2007. Piesa respinsă se numește „Dracula, My Love” și urma să fie interpretată de Andra și Simplu.

Începând cu anul 2011 acesta va petrece din ce în ce mai mult timp în străinătate, mai exact în Los Angeles. Un an mai târziu avea să compună pentru trupa Maroon 5 ("The Man Who Never Lied"). Piesa inclusă pe albumul lor a fost foarte bine primită, având un review favorabil din partea Billboard Magazine. Astfel, Marius Moga ajunge să fie cu adevărat primul român ce compune pentru o trupă faimoasă din afară.

În anul 2011, Moga devine fondatorul propriei sale case de producție, DeMoga Music, după ce ani de zile a produs hituri pentru alte case de discuri.

Sursă foto: Playtech.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii