Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compozitorul Marius Moga, la ceas aniversar. Ce alte evenimente au marcat această zi

ro

30 Dec, 2021 11:47 1587 Marime text
Marius Moga (n. 30 decembrie 1981, Alba Iulia) este un cântăreț și compozitor român dedicat genului pop și muzicii dance. Succesul pe care l-a obținut în România i-a adus locul 85 din 100 la momentul anunțării clasamentului „Mari români”, în anul 2006.

Copilăria și debutul

Moga și-a petrecut primii ani într-o familie cu multe interese privitoare la muzică: un străbunic al său a compus pentru un ansamblu folcloric, în vreme ce bunicul cunoștea banjoul și bunica a cântat în corul unei biserici. Tatăl a învățat chitara, iar mama s-a preocupat de canto. Marius are un frate, Iulian, regizor de videoclipuri, scrie wikipedia.org. 

În timpul liceului, Moga compune pentru Talk to Me, formația sa de atunci împreună cu Daniel Comaniciu, o piesă intitulată „Noaptea”. Este primul lui succes, care îl așează în fruntea scenei muzicale a orașului Alba-Iulia. Alături de Dan Comaniciu realizează primul album editat la Zoom Studio Vâlcea. În anul 2000, va fi invitat la București din partea lui Adrian Sînă, membru al formației Akcent. Aici trăiește în condiții mizere pentru câteva luni de zile; pentru Akcent semnează piesa „Ți-am promis”, produsă în 2001 și cotată foarte bine în clasamente. 


Ce alte evenimente au marcat ziua de 30 decembrie 

1916: la Budapesta este încoronat ultimul rege ungar Carol al IV-lea.

1922: A fost ratificat tratatul privind înființarea Uniunii Sovietice, sub forma uniunii mai multor republici (se va dezmembra în 1991).

1947: Printr-o lovitură de stat comunistă, Regele Mihai I este forțat să abdice și să renunțe la conducerea statului. Este proclamată Republica Populară Română (RPR).

1968: Frank Sinatra înregistrează pentru prima dată „My Way” cu versuri scrise de Paul Anka și bazate pe melodia franceză „Comme d’habitude”

1976: Se constituie societatea româno-franceză Oltcit.

2006: Fostul președinte al Irakului Saddam Hussein a fost executat după ce fusese găsit vinovat de crime împotriva umanității de Tribunalul Special Irakian











Aniversări

1973: Tiberiu Ușeriu, ultramaratonist român
1975: Tiger Woods, jucător profesionist american de golf
1981: Marius Moga, cântăreț și compozitor român
1984: LeBron James, jucător american de baschet
1986: Ellie Goulding, cântăreață, cantautoare, multi-instrumentistă și actriță britanică


















Sursa foto: Facebook/ Marius Moga
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii