Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 mai 2024 - Ziua Mondială a Peștilor Migratori

ro

25 May, 2024 13:11 445 Marime text


Sursa foto: Facebook/ ARBDD



 
  • Ziua Mondială a Peștilor Migratori este o campanie globală de conștientizare, celebrată la fiecare doi ani, pentru a evidenția legăturile pe care le au peștii migratori cu oamenii si mediul înconjurător.
 
Această zi este marcată de evenimente și acțiuni organizate de oamenii din întreaga lume, cu scopul de a conecta peștii, râurile și oamenii, potrivit unui anunț al ARBDD pe pagina sa de Facebook.
 
Tema pentru anul 2024 este Rute de migrație libere.
 

„Peștii migratori sunt extraordinari! Ei călătoresc prin râurile din lumea întreagă pentru a-și îndeplini ciclurile de viață, înotând pe distanțe variabile, de la câteva zeci sau sute de metri până la circa 12.000 km! Ei migrează folosind curenții, câmpurile magnetice, chiar și simțul gustului și al mirosului. Migrația peștilor poate avea loc pe orizontală și pe verticală, fiind determinată de urmărirea hranei și/sau de căutarea zonei adecvate pentru reproducere”, informează ARBDD.

 
Miliarde de oameni din întreaga lume depind de peștii migratori pentru hrană, locuri de muncă, cercetare. Cu toate acestea, multe specii de pești migratori sunt în situație critică sau amenințate cu dispariția. Principalele cauze sunt barierele create de om care perturbă fluxul natural al râurilor și împiedică rutele lor de migrație obișnuite – exemplul clasic fiind sturionii din apele europene, inclusiv din Dunăre, conform sursei citate.
 

„Peștii, ca toate speciile migratoare, necesită ocrotire pe tot parcursul călătoriei lor! Sturionii, scrumbia de Dunăre, anghila europeană, reprezintă un patrimoniu istoric, economic și natural al bazinului Dunării și sunt un indicator important al sănătății ecosistemelor acvatice și în special ai funcționalității coridoarelor ecologice. Populațiile lor au fost grav afectate de pescuitul excesiv, poluare, distrugerea habitatelor și întreruperea rutelor de migrație, iar necesitatea conservării lor este recunoscută la un înalt nivel politic și administrativ.
 
Această Zi Mondială a Peștilor Migratori este o ocazie să știi, să-ți imaginezi și să acționezi pentru libera migrație a peștilor și libera circulație a fluviilor.
 


E timpul să știi mai multe despre conexiunea dintre pești, ape și uscat și modul în care ele se armonizează atunci când fluviile curg mai liber.
Imaginează-ți, explorează viața de sub ape și acționează responsabil în ajutorul peștilor migratori”, specifică ARBDD.

 
 
 
Citește și
 ARBDDNoi condiții pentru pescarii din Delta Dunării
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii