Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2 aprilie 1867. Mihai Eminescu a publicat poemul „Ce doresc eu ție, dulce Românie”

ro

02 Apr, 2022 12:34 1247 Marime text


Ziua de 2 aprilie marchează o serie de evenimente importante, petrecute de-a lungul istoriei, în lume. 

Astfel, amintim:
  • 1453: Mahomed al II-lea a început asaltul asupra orașului Constantinopol.
  • 1513: Juan Ponce de León a abordat un teritoriu nou, căruia a dat numele de Florida, dupa numele mitic al zilei descoperirii, Pascuas Floridas/ Florii.
  • 1711: A avut loc tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat la Luțk între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.
  • 1792: Prima lege monetară în SUA. S-a stabilit ca monedă unică dolarul.
  • 1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven.
  • 1803: Are loc premiera piesei de teatru, tragedia Die natürliche Tochter („Fiica naturală”) scrisă între anii 1801—1803 de Johann Wolfgang von Goethe, la teatrul național din Weimar.
  • 1864: S-a adoptat Legea comunală, de inspirație franceză, care prevedea organizarea comunelor urbane și rurale.
  • 1866: S-a desfășurat plebiscitul prin care populația României a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin - Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
  • 1867: Mihai Eminescu a publicat, în Familia, poemul Ce doresc eu ție, dulce Românie.
  • 1879: Prințul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, a fost primit în audiență solemnă de regele Christian al IX-lea al Danemarcei, căruia a notificat independența României.
  • 1884: Academia Română l-a însărcinat pe B.P. Hașdeu cu realizarea dicționarului Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.
  • 1939: A apărut, la București, săptămânal, revista România literară, sub conducerea lui Cezar Petrescu.
  • 1944: Declarație a ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov a afirmat că regimul politic existent nu va fi modificat.
  • 1949: Au fost naționalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice și de analiză medicală.
  • 1964: A fost lansată stația automată sovietică Sonda-1.
  • 1972: Actorul Charlie Chaplin se întoarce în Statele Unite pentru prima dată de când a fost etichetat comunist în timpul McCarthismului de la începutul anilor 1950.
  • 1978: În Statele Unite, rețeaua de televiziune CBS difuzează primul episod din serialul Dallas. Serialul a devenit cel mai de succes serial de televiziune al anilor ’80, și va fi difuzat până în 1991.
  • 1979: O unitate de cercetare militară din orașul Sverdlovsk, Uniunea Sovietică (astăzi Ekaterinburg, Rusia) eliberează accidental spori de antrax în aer ucigând 66 de persoane, deși numărul exact al victimelor rămâne necunoscut.[1] Cauza focarului a fost infirmată ani de zile de autoritățile sovietice, care au pus decesele pe seama consumului de carne contaminată din zonă.
  • 1979: Odată cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, a luat sfârșit prezența Marii Britanii în Insula Malta.
  • 1982: Trupe argentiniene au debarcat în insulele Falkland, declanșând Războiul Malvinelor, dintre Argentina și Marea Britanie, care a durat până la 14 iunie 1982.
  • 1991: A început erupția vulcanului Pinatubo pe insula filipineză Luzon.
  • 1997: A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțân și Aleksander Lukașenko.
  • 1998: Radu Vasile a fost desemnat prim-ministru de către președintele României, Emil Constantinescu.
  • 2005: Papa Ioan Paul al II-lea moare la vârsta de 84 de ani; peste patru milioane de oameni călătoresc la Vatican pentru a-l jeli
  • 2008: A avut loc la București summit-ul NATO (2-4 aprilie).
  • 2015: Șase bărbați fură articole în valoare de până la 14 milioane de lire sterline (echivalentul a 16 milioane de lire sterline în 2020) dintr-un depozit subteran din zona Hatton Garden, cartierul londonez al bijutierilor, în ceea ce a fost numit „cea mai mare spargere din istoria Marii Britanii”.[5] S-au recuperat doar 4,3 milioane de lire sterline (echivalentul a 4,9 milioane de lire sterline în 2020).[6][7] Furtul a fost planificat și efectuat de șase bărbați în vârstă care erau hoți cu experiență, toți au fost arestați, au pledat vinovat și au fost condamnați la închisoare în martie 2016.
  • 2020: Numărul total de decese la nivel global depășește 50.000, iar numărul de persoane infectate de COVID-19 depășește un milion.

Aniversări
  • 1942: Gabriela Adameșteanu, prozatoare, publicistă, traducătoare română
  • 1968: Manuela Hărăbor, actriță română
  • 1976: Raluca Turcan, politician român

Sărbători

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, promulgată de Adunarea Generală a ONU în 2007.
Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret


Ziua internaţională a bătăii cu perne

Bătăile cu perne au existat, probabil, dintotdeauna, dar în prezent se bucură de o popularitate nemaiîntâlnită. Inspirate de filmul fantastic Fight Club, în care bărbaţii îşi revendică masculinitatea brută prin box cu pumnii goi, cluburi de bătaie cu perne au început să apară în întreaga lume.

La început a fost un fenomen de mică amploare, dar a continuat să crească, apărând cluburi de Pillow Fight în Londra şi Vancouver, San Francisco şi Manhattan, până când, brusc, într-o mare mişcare de solidaritate, în martie 2008, a avut loc Ziua internaţională a bătăii cu perne (#InternationalPillowFightDay). De atunci, această zi, fondată de Urban Playground Movement (mişcarea pentru locurile de joacă urbane), continuă să fie sărbătorită în întreaga lume în prima sâmbătă din aprilie, nenumărate kilograme de umplutură şi pene fiind împrăştiate în numele distracţiei în această zi, care are şi un site dedicat (pillowfightday.com).

Ziua internaţională a mersului pe foc

Când auzim expresia „a trecut prin foc", este vorba de obicei de o metaforă pentru o perioadă deosebit de grea din viaţa cuiva. Dar sărbătoarea de astăzi se referă la propriu la oameni care au trecut prin foc, păşind cu picioarele goale pe cărbuni încinşi. Ziua internaţională a mersului pe foc (#InternationalFirewalkDay), marcată în prima sâmbătă din luna aprilie, celebrează această practică străveche preluată şi de noua generaţie ca o modalitate de a-şi înfrunta temerile şi de a accepta transformarea pe care o poate aduce focul. Ideea unei sărbători globale pentru Firewalking a fost discutată la o întâlnire dedicată acestei practici, desfăşurată în Letonia în 2017, şi astfel a fost fondată această zi de către Asa Beckman, Rolf Beckman, Baiba Vecvanags, Martins Vecvanags şi Stephen Brown.

Ziua bricolajului

Cheltuim o mulţime de bani pentru a-i plăti pe alţii să facă lucruri pentru noi - să ne tundă părul, să ne repare maşinile şi calculatoarele, să ne tundă gazonul etc. Dar tot mai mulţi încep să fie de acord cu faptul că, în zilele noastre, oamenii au devenit prea dependenţi de alţii şi, ca urmare, prea neajutoraţi atunci când sunt lăsaţi pe cont propriu. Sigur, nu toată lumea cunoaşte în detaliu construcţia unui motor, dar cu siguranţă majoritatea dintre noi ar putea învăţa să schimbe o roată pe cont propriu, de exemplu, scrie site-ul daysoftheyar.com în prezentarea Zilei bricolajului, marcată în prima sâmbătă din aprilie.

Ziua dihorului

Ziua Dihorului (#FerretDay), sărbătorită în fiecare an pe 2 aprilie, a fost recunoscută oficial în 2014, deşi fusese de fapt creată cu câţiva ani înainte de Carol Roche, o newyorkeză fermecată de noul ei animal de companie, despre care spunea că este "la fel de afectuos şi sociabil ca un căţeluş şi independent şi jucăuş ca un pisoi". Roche ar fi prima persoană din lume care şi-a luat un dihor ca animal de companie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii