Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

ro

18 May, 2021 07:59 1693 Marime text

 
  • La 18 mai este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor.
La 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”.

Ziua Internațională a Muzeelor ​​2021 invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de (co) creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și inovatoarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu din în contextul actual.

În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai drept Ziua internaţională a muzeelor, având ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Această zi este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

Consiliul Internaţional al Muzeelor susţine, începând din 2011, evenimentul Noaptea europeană a muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua internaţională a muzeelor. Creat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activităţi culturale. 

Citește și: Muzeul de Artă Constanţa sărbătorește Ziua Muzeelor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii