Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 septembrie - Ziua Internaţională a Democraţiei

ro

15 Sep, 2021 00:00 1617 Marime text
  • Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei
  • Ziua Internaţională a Democraţiei are dublă menire de a sărbători democraţia şi de a aminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale
  • Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia
 
 

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei.

Rezoluţia prin care Organizaţia Naţiunilor Unite a hotărât ca data de 15 septembrie să fie consacrată ca Zi Internaţională a Democraţiei - afirmă faptul că „deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei” şi, de asemenea „democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”.
 
Ziua Internaţională a Democraţiei are dublă menire de a sărbători democraţia şi de a aminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale.
 
Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia.
 
Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.
 
Tema aleasă de UIP pentru celebrarea în acest an a Zilei Internaționale a Democrației este Responsabilitatea politică: consolidarea legăturilor dintre parlamente şi cetăţeni.
 
La propunerea Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat în 2010, Declaraţia intitulată Participare, reprezentare şi responsabilitate: un parlament mai aproape de cetăţeni.
 
Uniunea Interparlamentară promovează democraţia ca fiind unul din obiectivele sale primordiale şi dedică Zilei Internaţionale a Democraţiei semnificaţia cuvenită, organizând o serie de activităţi şi punând la dispoziţie o pagină de internet destinată prezentării semnificaţiei acestei zile şi evenimentelor organizate în lumea întreagă cu această ocazie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii