Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpozion cu titlul „Edictul de la Milan. 1700 de ani de libertate religioasă la Dunăre şi Marea Neagră”

ro

14 May, 2013 13:44 1294 Marime text
ROMANIA
MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
UNIVERSITATEA "OVIDIUS" DIN CONSTANTA

B-dul Mamaia 124, 900527 Constanta



Comunicat de presă

În 2013 se împlinesc 1700 de ani de la proclamarea oficială a celebrului „Edict de la Milan”, în urma căruia persecuţiile împotriva creştinilor au încetat, iar religia creştină a devenit liberă în tot cuprinsul Imperiului Roman. Dată fiind importanţa lui excepţională atât în planul istoriei, cât şi în cel al consecinţelor pe care le resimţim şi astăzi în Europa, evenimentul va fi comemorat intens în toate mediile universitare, în special în facultăţile de teologie ortodoxă.
Cum era şi firesc, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Sf. Ap. Andrei” din cadrul Universităţii ”Ovidius” din Constanţa va comemora acest mare eveniment printr-un simpozion programat la Constanţa în zilele de 16-18 mai a.c., în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, ştiut fiind faptul că Dobrogea este singurul teritoriu românesc care, la vremea Edictului, s-a aflat sub jurisdicţia directă a Romei sub numele de „Scythia Minor”.
Având în vedere aceste circumstanţe, simpozionul cu titlul „Edictul de la Milan. 1700 de ani de libertate religioasă la Dunăre şi Marea Neagră” se va desfăşura pe trei secţiuni: prima secţiune va fi consacrată marii teme a raportului între politică şi religie, dar şi relaţiei dintre politicieni şi Biserică în România zilelor noastre; a doua va încerca să analizeze consecinţele istorice ale opţiunii românilor pentru ortodoxia bizantină şi valoarea actuală a acestei apartenenţe; a treia secţiune va căuta să dezbată cele mai înalte temeiuri teologice şi filosofice ale libertăţilor religioase şi civile în accepţiunea actuală a acestor concepte.
Deschiderea lucrărilor simpozionului va avea loc joi, 16 mai 2013, la orele 9,30, în Sala Senatului Universităţii Ovidius (corpul 1 Campus, etajul 1), cu participarea conducerii UOC, precum şi în prezenţa unor personalităţi marcante ale culturii şi politicii româneşti.


Biroul de promovare și relații publice,
13 mai 2013

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii