Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniune informală INFOSTUD „Noi competenţe pentru noi locuri de muncă în domeniul inginerie și management”

ro

02 Apr, 2015 11:07 956 Marime text
Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în partenteriat cu Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, în calitate de beneficiar, și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a organizat un nou eveniment dedicat Reuniunii informale INFOStud cu titlul „Noi competenţe pentru noi locuri de muncă în domeniul inginerie și management”, din cadrul proiectului „Proiectează-ți cariera!” POSDRU/161/2.1/G/136624, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.
Obiectivul general al proiectului este asigurarea tranziției a 360 de studenți din Regiunea Sud Est, respectiv a 180 de studenţi ai Universităţii „Ovidius” din Constanța,  spre piața forţei de muncă, facilitând integrarea lor în societatea românească în calitate de membri productivi ai acesteia.
Proiectul se adresează studenților, masteranzilor și absolvenţilor Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, aflaţi atât în etapa tranziției de la școală la viața activă, cât și celor aflaţi în etapa construirii carierei profesionale.
Reuniunea INFOstud, dedicată, în această lună, domeniului Inginerie și Management, respectiv calificării Inginerie Economică în Domeniul Mecanic din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, prezintă informaţii legate de corelarea abilităţilor şi competenţelor profesionale și  transversale  dobândite în studiile universitare şi postuniversitare cu cerinţele angajatorilor în sensul unei bune planificări privind dezvoltarea personală în carieră.
          În mediul de afaceri național și internațional există preocupări pentru a realiza o dublă pregătire în cadrul învățământului tehnic – „double degree” - inginer-manager, inginer-designer, inginer-jurist, inginer-comerciant, inginer-economist etc. Această dublă pregătire determină creșterea flexibilității oportunităților absolventului de a găsi un loc de muncă și de a se orienta ulterior spre un anumit post.
          Pregătirea dublă își găsește expresia în creșterea interesului pentru acest nou profil de Inginerie Economică în Domeniul Mecanic în care absolventul poate opta în egală măsură pentru profesiuni manageriale și inginerești: proiectanți de sisteme de producție, manageri la diferite niveluri, de la secția de producție până la vârful ierarhiei firmei, care să desfãșoare activități de prognoză, planificare și organizare a sistemelor de producție, precum și activitatăți de analiză, calcul și consultanță cu caracter tehnico-economic, intreprinzători particulari.
          Prin studii interdisciplinare, inginerești, manageriale și economice, specialiștii profilului de inginerie - economică trebuie să fie capabili să proiecteze, organizeze și să conducă sisteme de producție sau părți ale acestora, precum și să genereze ansamblul de relații care racordează aceste sisteme la mediul economico-social în care ele evoluează.
Domeniul de inginerie și management furnizează fondul de cunoștințe necesare pentru stăpânirea completă a funcționalității sistemelor de producție, premisă de la care absolvenții, în concordanță cu aptitudinile lor personale pot accede la condiția managerială, ca împlinire supremă a competenței lor profesionale.
Oraşul Constanţa are deschidere la Marea Neagră, Portul Constanța (http://www.portofconstantza.com) fiind cel mai mare port maritim și comercial al României, care funcționează şi ca port fluvial pentru mărfuri transportate pe Dunare, al doilea fluviu ca mărime al Europei. Universitate „Ovidius” din Constanța, prin Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă (FIMIM), pregăteşte specialişti în domeniul logisticii industriale, utilajelor, instalaţiilor, sistemelor şi echipamentelor portuare, navale şi marine.
În acest sens, invitatul special al ultimei dezbateri INFOStud a fost CONSTANTA SOUTH CONTAINER TERMINAL SRL, reprezentată de ing. Peleanu Cornel şi ing. Apostol Emil Vasile. Societatea, cu care urmează a se semna parteneriat de practică, certificându-se astfel sustenabilitatea proiectului, a fost interesată de absolvenții Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, considerând că aceștia sunt viitorul Portului Constanța şi nu numai. Prezentarea societății, precum și simularea interviului de angajare în cadrul CONSTANTA SOUTH CONTAINER TERMINAL SRL a condus la creșterea potenţialului accesării unui loc de muncă în concordanţă cu propriile aspiraţii şi nivelul de pregătire, ceea ce reprezintă o nouă metodă de creștere a flexibilității şi a dinamismului în abordarea unor noi proiecte ale carierei personale.
Reuniunea INFOSTUD derulată a fost un real succes partenerial tripartit: Univesitate- Student/Masterand/Absolvent – Angajator.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii