Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:44 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicatul UNJR cu referire la declaratiile Domnului Presedinte Traian Basescu - 05.05.2009

ro

05 May, 2009 16:45 1241 Marime text
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România subliniază că Preşedintele României aruncă un blam nejustificat şi absolut gratuit asupra judecătorilor acestei ţări prin afirmaţiile recente de încălcare de către instanţe a prevederilor constituţionale prin depăşirea atribuţiilor puterii judecătoreşti.
Prin declaraţiile sale publice Preşedintele României a dezinformat populaţia cu privire la statutul real al judecătorului şi procurorului, inclusiv prin indicarea unor date incorecte referitoare la cuantumul remuneraţiei acestora, a adus critici situate în afara limitelor atribuţiilor constituţionale activităţii propriu-zise a instanţelor şi a pus sub semnul corupţiei morale modul concret de soluţionare a unor cauze aflate pe rolul instanţelor.
Independenţa şi imparţialitatea puterii judecătoreşti sunt valori sociale în lipsa cărora se prăbuşeşte întreg edificiul statului de drept, iar afirmaţiile grave ale Preşedintelui României riscă să conducă la pierderea respectului pentru tribunale şi a încrederii necesare în activitatea acestora. S-a ajuns la punerea sub semnul îndoielii a tuturor hotărârilor judecătoreşti pronunţate în materia conflictelor de muncă în care sunt implicate toate categoriile profesionale, cu consecinţe nefaste în privinţa recunoaşterii instanţelor ca unice organe calificate spre a decide în privinţa soluţionării proceselor.
În contextul unei politici salariale incoerente şi a încălcării publice a standardului independenţei judecătorilor şi procurorilor, se aruncă asupra justiţiei acuzaţia de a fi fost obligată să soluţioneze cauze ale judecătorilor înşişi, alături de cauze ale altor categorii bugetare, cum ar fi profesori, medici, angajaţi ai MIRA, primari şi viceprimari, consilieri locali.
Suntem obligaţi să aducem în atenţia Preşedintelui ţării şi conflictul de interese al senatorilor şi deputaţilor care îşi adoptă propria lege de salarizare şi de pensionare şi ii reamintim datoria de a explica întregii ţări conţinutul sintagmei îmi asum răspunderea pentru promulgarea acestei legi.  
Aceasta sintagmă ar putea fi folosită şi pentru promulgarea Legii nr. 76/2009, prin care s-a dispus eşalonarea drepturilor restante prin hotărâri judecatoreşti, lege care nu a mai fost ulterior respectată.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi exprimă speranţa că, în soluţionarea conflictului dintre puterea judecătorească, pe de o parte, şi puterea legislativă şi cea executivă, pe de altă parte, Curtea Constituţională va sublinia rolul justiţiei într-o societate democratică.
Subliniem că fără o finanţare adecvată justiţia nu poate funcţiona, iar reducerea problemei finanţării justiţiei la cea a salarizării magistraţilor reprezintă o ocolire voită şi conştientă a problemelor reale cu care se confruntă sistemul, probleme care au fost prezentate de UNJR de nenumărate ori factorilor de decizie.
          
05.05.2009
Jud. Dana Gîrbovan, Preşedinte UNJR

Ti-a placut articolul?

Comentarii