Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:45 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani a organizat un marş comemorativ

ro

17 May, 2015 12:15 723 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat sâmbătă, 16 mai, în premieră, un marș comemorativ, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de la tragicele evenimente din 18 mai 1944. Având în vedere situația politică actuală din Crimeea, patria mamă a tătarilor, participanții la marș și-au manifestat cu acest prilej și susținerea față de frații lor de acolo, condamnând totodată anexarea ilegală a peninsulei de către Federația Rusă, din martie anul trecut.
La marșul organizat de UDTTMR și autorizat de autoritățile române, au participat aproximativ 2.000 de membri ai comunității tătare din județele Constanța și Tulcea. Marșul a urmat traseul Gara Constanța – Bd. Ferdinand – Bd. Tomis – Prefectura Constanța. Pe parcurs, s-au făcut două opriri, la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și la Consulatul General al Federației Ruse la Constanța. Dacă la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, și Muftiul Muurat Iusuf, însoțiți de tineri care au purtat steagurile României, cel al tătarilor, al Turciei și al Uniunii Europene, au depus o scrisoare prin care UDTTMR mulțumește statului turc pentru sprijinul acordat și poporului turc pentru prietenia manifestată, la Consulatul Rusiei la Constanța, delegația amintită, căreia i s-au mai alăturat și prim-vicepreședintele UDTTMR, Samir Menan, și vicepreședinții, Demirel Caiali și Nagi Gelal, precum și patru imami, au depus o scrisoare de protest față de situația prin care trec în prezent tătarii din Crimeea, condamnând, la unison cu autoritățile române și cu liderii occidentali anexarea forțată a Crimeei. Marșul s-a încheiat pe platoul din fața Prefecturii Constanța, acolo unde președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a adresat un mesaj, iar Muftiul Muurat Iusuf a oficiat un scurt ceremonial religios în memoria victimelor tragicelor evenimente din 18 mai 1944. Tot la Prefectura Constanța, organizatorii au depus o scrisoare de mulțumire adresată Guvernului României și poporului român pentru drepturile de care se bucură tătarii din România. Scrisoarea a fost înmânată personal subprefectului Ersun Anefi.
La finalul manifestării, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a ținut să mulțumească atât participanților la marș, cât și autorităților române pentru sprijinul acordat comunității tătare: „Mulțumim autorităților locale pentru că ne-au autorizat manifestarea de astăzi, jandarmilor, Poliției Rutiere și tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au susținut pentru o cât mai bună desfășurare a evenimentului”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii