Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turneu al teatrului național „Radu Stanca” din Sibiu la Stuttgart, cu spectacolul „Nathan Înțeleptul”, de G.E. Lessing

ro

14 Mar, 2016 16:59 1947 Marime text
Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu va efectua un turneu în Germania, cu sprijinul Institutul Cultural Român din Berlin. Cele două reprezentaţii ale piesei de teatru Nathan Înțeleptul, de G.E. Lessing, vor avea loc pe 17 și 20 martie 2016, la Schauspielhaus Stuttgart.
 
Spectacolul regizat de Armin Petras, directorul teatrului din Stuttgart, este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție demarate de Teatrul Național „Radu Stanca" din Sibiu, de data aceasta împreună cu Schauspiel Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei de teatru, ci aduce în actualitate subiectul tratat de Lessing, amplasându-l în contextul social al terorismului și rasismului. În Nathan înțeleptul, Lessing pledează pentru respectul și recunoașterea religiilor care se luptă între ele - iudaismul, creștinismul și islamismul. Textul este „tradus" din perspectiva dezbaterilor pe tema violenței din Europa de astăzi.
 
Criticul de teatru Oana Stoica descrie într-un mod elogios acest spectatol: „Nathan Înţeleptul este o producţie grandioasă, nu numai prin decorul lui Dragoş Buhagiar - un templu ars prin care bântuie fantomele unei Europe pretins unite -, ci şi prin resuscitarea piesei lui Lessing în context european contemporan şi prin combinarea actorilor din două trupe, cea sibiană (Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea în roluri principale) şi cea de la Stuttgart, care vorbesc fiecare pe limba lui şi uneori în engleză, construind astfel o pseudocomunicare“.
 
NATHAN ÎNȚELEPTUL
Regia: Armin Petras  
Traducere de: Lucian Blaga  
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Costume: Katja Strohschneider
Muzica originală: Marius Mihalache
Muzica și sound design: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel
Video: Rebecca Ridel
Coregrafia: Berit Jentzsch
Dramaturg: Verena Eitel
 
Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu este continuatorul tradiţiei de aproape cinci secole de teatru, în Sibiu şi în regiune, cu o secţie română şi una germană. A contribuit la obţinerea pentru Sibiu a titlului de Capitală Culturală Europeană 2007. Colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni, primind numeroase premii naţionale şi internaţionale. În 2003 a fost desemnat drept primul teatru din ţară, iar spectacolul „Othello" a primit Premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol al stagiunii". În 2008 a primit Premiul pentru cea mai bună dramaturgie, cel mai bun montaj, cea mai bună actriţă în rol principal la
  
Festivalul de Teatru Clasic de la Merida (Spania), iar în 2009 a înregistrat un succes remarcabil la Festivalul Internațional de la Edinburgh, unde a jucat cu casa închisă 5 reprezentații ale mega-spectacolului „Faust", după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii