Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu, realizator de podcast Ce spune invitatul Constantin Chiriac despre obținerea de drepturi de autor la Constanța (VIDEO)

ro

28 Mar, 2023 15:41 1418 Marime text

Actor de film și teatru, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și, foarte important, creatorul unui fenomen cultural care a depășit granițele României și a încântat milioane de oameni din sute de țări, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac este invitat de onoare la "Podcastul lui Septimiu".

Un nume uriaș în cultura mondială povește, recită și ne încântă cu povețele și experiențele sale.

Chiriac explică de ce a ales să plece la Sibiu. 

Vin dintr-un neam uriaș. Bunicul a trăit 104 ani . El a murit în 68, când au intrat rușii în România. Mama are 16 frați. Am făcut liceul de băieți la Iași., Era frumos, era altă perioadă, se făcea teatru. Am fost un om care a muncit mult, matematica m-a ajutat. 


Interviul integral poate fi urmărit, aici 


Actorul Chiriac spune că faptul că se plătesc bani mulți pentru drepturi de autor de la Constanța i se pare o prostie. 


Pe aici pe  la Constanța se plătesc bani mulți ca să iei nu știu ce drepturi de autor. Mi se pare o prostie. Aleea Celebrităților trebuie să aibă conținut iar ceea ce faci trebuie să fie atât de important încât să determine marile personalități ale lumii să vină într-o țară mult mai săracă decât Marea Britanie sau Franța. 


E nevoie de a dărui, de a schimba. Eu am dovedit că pot să fac o capitală culturală. Totul se contruiește la modul foarte serios. , a mai spus Chiriac. 



Despre Constantin Chiriac  

Constantin Chiriac (n. 3 octombrie 1957, Prisăcani, Regiunea Iași, România) este un actor român de teatru și film.

A absolvit Liceul "Costache Negruzzi" din Iași și mai apoi UNATC ca șef de promoție în 1980.

A ales să ajungă la Sibiu după facultate gândindu-se că este ceva provizoriu, ca mai apoi să rămână în Sibiu.

Are un doctorat în actorie cu tema poezia ca spectacol. Are o specializare în management cultural în Marea Britanie și în Statele Unite.

În 1993 a fondat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu care se ține anual pe durata a 10 zile, cu peste 3300 de artiști invitați, din peste 70 de țări, peste 570 de evenimente, cu peste 70000 de spectatori pe zi, iar jumate dintre spectatori sunt din afara României, cu peste 600 de voluntari si alti 200 de membri in stafful organizațional.

Din 2000 conduce în calitate de director general Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu.


Premii

A primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler., Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, din partea statului francez.

În 2019 Guvernul Japoniei i-a acordat ”Ordinul Soarelui Răsare” actorului Constantin Chiriac, director al Teatrului Național ”Radu Stanca” și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pentru contribuția adusă la promovarea culturii nipone în România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii