Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari referitoare la comunicatull MCSI

ro

18 Nov, 2009 14:42 2186 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
17.11.2009

SNFP a luat la cunoştinţă cu profundă nedumerire de comunicatul de presa al MCSI privind desfiinţarea ASSI în scopul nobil al ,,capitalizării sinergiilor inerente,, şi ,,combaterii eficiente a efectelor crizei globale”. Afirmaţiile din acest comunicat al MCSI ne impun să facem câteva precizări.
Astfel, cum a fost anunţat de către Guvernul României, scopul desfiinţării instituţiilor publice, între care se află şi ASSI, este de reducere a cheltuielilor publice şi de reducere a birocraţiei prin eficientizarea administraţiei publice.
În cazul ASSI, efectele desfiinţării acestei instituţii sunt tocmai contrare acestui scop.
Desfiinţarea ASSI s-a făcut fără nici un fel de analiză sau studiu de impact asupra implicaţiilor asupra funcţionării normale a sistemelor informatice de interes naţional operate de ASSI. Nu ştim în ce modalitate şi măsură desfiinţarea ASSI şi concedierea a 100 de oameni în prag de sărbători vor ,,combate eficient efectele crizei globale” dar, cu siguranţă, ştim că ASSI mai este, încă, ( în scurt timp va fi doar ,,a fost”)  instituţia publică prin activitatea căreia s-au realizat, doar anul acesta, economii concrete la bugetul de stat de peste 1 miliard de euro. Cu siguranţă este evident şi că va fi imposibilă asigurarea funcţionării ,,impecabile şi neînrerupte” a unor sisteme electronice complexe şi de importanţă naţională în lipsa oamenilor care de peste 7 ani le-au realizat şi operat.
Este evident, de asemenea, că este total contrară chiar scopului eficientizării şi debirocratizării administraţiei publice desfiinţarea unicei instituţii (ASSI) care realizează servicii publice prin mijloace electronice din România total debirocratizate şi care realizează, per total, poate cea mai puternică debirocratizare a activităţilor administraţiei publice din România.
Orice analiză care ar fi luat în calcul aspectele menţionate mai sus ar fi dus doar la concluzia menţinerii ASSI şi nu la decizia desfiinţării ei. Încă din august 2009, SNFP a trimis adrese oficiale MCSI şi Primului-Ministru al României la care nu s-a primit nici un răspuns nici până acum.

ASSI este singura instituţie publică din cele 121 de instituţii publice reorganizate care se desfiinţează fără a fi continuată activitatea de o instituţie publică deja existentă. În locul ASSI,, se doreşte” înfiinţarea a două instituţii noi care, precum rezultă din comunicatul MCSI, vor face exact aceleaşi activităţi pe care le face ASSI. Nu ştim nici cum şi nici în ce măsură va ,, reduce eficient cheltuielile publice ” desfinţarea unei instituţii în scopul de a înfiinţa două noi instituţii în loc pentru a fi realizat acest deziderat.
 Mai mult decât atât, decizia MCSI de desfiinţare a ASSI atrage imposibilitatea realizării Punctului de Contact Unic electronic al administraţiei publice din România, obligatoriu a fi realizat, conform acordurilor convenite cu UE, până la data limită de 28 noiembrie 2009 prevăzuta de O.U.G. 49/2009. Aceasta va atrage, într-un grad ridicat de probabilitate, declanşarea a încă unei procedurii de infringement pe domeniul IT&C la adresa României pentru neimplementarea Directivei Serviciilor 123/CE/2006.

Decizia de desfiinţare a ASSI s-a făcut fără nici un fel de calcul al costurilor sociale şi impactului asupra angajaţilor. Dovada cea mai clară o reprezintă nenumăratele adrese şi propuneri ale  SNFP care au fost total ignorate, fiind încălcate drepturile legale ale salariaţilor ASSI prevăzute de legislaţia muncii şi Contractul Colectiv de Muncă la nivelul ASSI. De altfel, SNFP a luat la cunoştinţă despre modul de funcţionare al celor două noi instituţii doar din comunicatul de presa al MCSI, deşi aceste informaţii fuseseră solicitate constant de peste 4 luni iar  informarea din timp a angajaţilor ASSI este o obligaţie legală imperativă.
În concluzie, suntem nevoiţi să constatăm că prin desfiinţarea ASSI  se pare că s-a decis renunţarea la realizarea prin mijloace electronice, într-un mod total transparent, la achiziţii publice, de plăţi de taxe şi impozite, de depunerea on-line a declaraţiilor fiscale, la emiterea de licenţe de transport de mărfuri şi persoane, şi se pare că nici realizarea de economii de miliarde de lei la bugetul de stat nu mai reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

Sebastian OPRESCU,
Preşedinte
E-mail: sebastian.oprescu@snfp.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii