Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

în Programul Naţional „Stop Fumat” şi primeşti ajutor de specialitate!

ro

22 Aug, 2011 19:01 1811 Marime text

· PESTE 50% DINTRE FUMĂTORI AU ÎNCERCAT SĂ RENUNŢE SINGURI LA FUMAT CEL PUŢIN O DATĂ ÎN VIAŢĂ  

· FEMEILE FUMĂTOARE SUNT CU 25% MAI PREDISPUSE SĂ DEZVOLTE AFECŢIUNI ALE INIMII (CORONARIENE) ÎN COMPARAŢIE CU BĂRBAŢII ;

· 55% DINTRE FEMEILE FUMĂTOARE SUNT LA VÂRSTA FERTILĂ


Fumatul este o BOALĂ CRONICĂ - DEPENDENŢA DE NICOTINĂ. Pentru a te trata ai nevoie de ajutor. Intră în Programul Naţional „Stop Fumat” şi primeşti ajutor de specialitate!

COMUNICAT DE PRESĂ

Ştim deja că fumatul este o problemă de sănătate publică importantă şi o epidemie globală, mai  mult de 1 miliard de persoane fumând zilnic în toată lumea.  Ceea ce nu ştim poate este că femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii, mai ales în contextul în care numărul fumătoarelor creşte de la an la an. În România, de exemplu, în ultimii 20 de ani numărul fumătoarelor aproape s-a dublat. Dacă în 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, în 2009 „apelau” zilnic la ţigară 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, fiind la vârsta fertila.

Fumatul este o cauză reală a multiple forme de cancer la femei. Iar numărul femeilor care se îmbolnăvesc şi mor din cauza cancerului este în creştere! Medicii oncologi au atras atenţia asupra creşterii mortalităţii cancerului de col uterin din 1994 în 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar, în cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84. Este de mult timp dovedit că femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii, ele dezvoltând această boală după un consum mai mic de tutun şi au risc mai mare de a face forma cea mai severă a cancerului pulmonar. Una din explicaţii este că femeile folosesc mai frecvent ţigările de tip „slim, low-tar, lights” care favorizează fumatul „compensator” – inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-şi asigura „doza” de nicotină.

„Dependenţa de fumat este o boală cronică şi trebuie tratată în consecinţă. Practic, o persoană care fumează mai mult de 10 ţigarete pe zi, este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbaţii însă renunţă mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunţării la fumat este mai mare în cazul bărbaţilor. Motivele sunt atât de ordin biologic cât si psihologic” a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.

Studiul realizat de de Dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis,  USA, Divizia de Epidemiologie şi de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,USA, publicat în luna august on line de către The Lancet  şi în care au fost incluşi peste 4 milioane de fumători (bărbaţi şi femei), demonstrează că femeile sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecţiuni coronariere   în comparaţie cu bărbaţii .
 
„Nicotina acţionează direct asupra inimii, crescând frecvenţa cardiacă, dar şi asupra vaselor de sânge, producând vasoconstricţie care se traduce prin creşterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum „tras” din ţigară, inima se contractă mai puternic, mai des, după care urmează o perioadă de acalmie, până la următoarea ţigară – când procesul se reia. Mai mult, cordul este forţat „să muncească” în condiţii improprii de furnizare a energiei necesare contracţiei: cantitatea de oxigen din sânge este redusă ca urmare a inhalării de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este uşor de înţeles, aşadar, de ce inima cedează mai repede. ” a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Acelaşi studiu arată că riscul de afecţiuni ale inimii creşte cu 2% în fiecare an la femei în comparaţie cu bărbaţii, unul dintre motive fiind acela că organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substanţe toxice conţinute într-o ţigaretă raportat la organismul bărbaţilor care are o reacţie diferită. În ciuda progreselor înregistrate în tratamentele cardiovasculare, în România îşi pierd viaţa zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate în cadrul celui de-al 49-lea Congres Naţional de Cardiologie organizat la Sinaia, în perioada 7-9 octombrie 2010. Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice.
Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decât în cazul bărbaţilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afecţiuni coronariere în ciuda faptului că fumează mai puţine ţigarete pe zi în comparaţie cu bărbaţii, arată studiul publicat în The Lancet. Mai mult, deşi riscul îmbolnăvirii de afecţiuni ale inimii scade în momentul renunţării la fumat, femeile renunţă la dependenţă mult mai greu decât bărbaţii. De asemenea, dependenţa de tutun a femeilor este în creştere în ţările în curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar ţigările au un design adaptat cerinţelor psihologice ale femeilor. În plus, şi reglementările legislative sunt mai relaxate.  La nivel mondial, deşi se consideră că fumatul este o boală a bărbaţilor, femeile „recuperează” rapid, existând deja 220 de milioane de femei fumătoare .

Un studiu publicat recent de Organizatia Mondială a Sănătăţii - Global Youth Tobacco  - a arătat că tinerele fete fumează la fel de mult ca tinerii. Mai mult, industria tutunului targetează femeile prin folosirea de mesaje seducătoare de tip: vitalitate, slăbit, emancipare, sofisticat, alură sexuală. La nivel global, aproape 24% dintre tinerii fumători s-au apucat de fumat la 10 ani, vârstă la care practic nu au discernământ şi nu pot vedea riscurile la care se supun fumând.
În România, Programul Naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe acei oameni care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la fumat şi au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici şi psihologi specializaţi în tabacologie, prezenţi în centrele Stop Fumat  şi implicaţi cu sufletul în acest proiect, stau în slujba celor care vor şi cred că pot renunţa la această boală deosebit de gravă, dependenţa de nicotină.
„Renunţarea la fumat înseamnă un câştig în ani de viaţă. Dacă renunţi până la 35 de ani, câştigi toţi cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut dacă ai fi continuat să  fumezi. Dacă renunţi până la 45 de ani, câştigi 9 ani, până la 55 ani, câştigi 6 ani iar până la 65 de ani, câştigi doar 3 ani. Cei mai mulţi dintre fumătorii români afirmă că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă, când trebuie să treacă la fapte, foarte mulţi abandonează. Renunţarea la fumat este, în primul rând, o decizie personală. De aceea persoana care se decide să intre în Programul National Stop Fumat trebuie să îşi dorească din tot sufletul să renunţe. Dacă nu există convingerera totală, atunci beneficiul de pe urma programului tinde către zero. Totuşi, în situaţia în care pacientul nu este convins 100%, acesta poate fi ajutat de către psiholog care aplică o tehnică specială numită "interviu motivaţional”, a  declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.
Dacă persoana e din Bucureşti, poate veni în fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul "Marius Nasta", la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament şi consilierea psihologică. Aici i se oferă explicaţii şi răspunsuri la întrebări. Dacă persoana nu este din Bucureşti, atunci se adresează medicului specialist tabacolog şi/ sau specialistului psiholog şi solicită o programare. Datele de contact ale medicului şi ale psihologului pot fi găsite pe site: www.stopfumat.eu şi la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

“Tratamentul dureză între 2 şi 3 luni. Pacientul vine din 2 în 2 săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul. Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, a îndeplinit recomandările psihologului şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumator sunt mai mari. Este la fel ca în cazul oricărei  boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ţi se agravează boala; nu ţii cont de recomandări, atunci faci o exacerbare a bolii. În cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu  Coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat
 
Fumatul nu este un simplu mod de socializare ci este o boală cronică numită dependenţă de nicotina. Prin urmare, poate fi tratată cu ajutorul medicului şi al psihologului.
DESPRE PROGRAMUL NATIONAL STOP FUMAT:
Programul National Stop Fumat (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sănătăţii,  a luat fiinţă în urmă cu 4 ani şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. Programul,  susţinut cu ajutorul unei  echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România îşi propune să ofere persoanelor care fumează  platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament  medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Programul Naţional Stop Fumat include: consiliere privind renunţarea la fumat,  linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori să acceseze pagina de internet a programului pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul: www.stopfumat.eu

Alte surse:
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/women-smokers-are-at-greater-risk-of-heart-disease-than-men-2335619.html
http://yourlife.usatoday.com/health/medical/heartdisease/story/2011/08/Women-smokers-are-at-greater-risk-for-heart-disease-than-men/49918808/1

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60781-2/abstract
 http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961035-0/fulltext

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii