Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 13 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

The Rompetrol Group NV va continua si in 2010 consolidarea si dezvoltarea activitatilor de profil

ro

22 Dec, 2009 20:18 1605 Marime text

dmitry_grigoryev_.jpgThe Rompetrol Group N.V. (TRG) va continua şi în 2010 consolidarea şi dezvoltarea activităţilor de profil din cele 12 tari în care este prezent, valoarea totală a investiţiilor pentru anul viitor ridicându-se la peste 240 milioane USD. Pentru acest an, Grupul estimează atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ şapte miliarde de dolari.

Unul dintre obiectivele Grupului pentru perioada 2010 - 2011 vizează şi continuarea programului de majorare cu circa 25% a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia, pana la 5 milioane de tone de materie primă, în condiţiile în care diminuarea marjelor de rafinare şi scăderea cererii de produse petroliere au determinat reducerea/închiderea unor unităţi de rafinare din Europa.

În acest an, KazMunaiGaz a acordat Grupului Rompetrol un sprijin de peste 1,1 miliarde USD pentru asigurarea capitalului de lucru şi rambursarea unor împrumuturi bancare. În perioada 2008-2009, valoarea totală a sprijinului acordat se ridică la 1,8 miliarde USD.

În ceea ce priveşte obligaţia de iniţiere şi derulare a ofertelor publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, Grupul Rompetrol va întreprinde în continuare toate măsurile prevăzute de lege, dar îşi rezervă dreptul de a folosi toate reglementările în vigoare pentru protejarea angajaţilor, acţionarilor şi a activităţilor derulate în ţară şi peste hotare faţă de eventuale presiuni în derularea acestui proces.

Trebuie să precizam că hotărârile şi precizările CNVM  au fost respectate de către Grup, acţiunile şi deciziile sale fiind întotdeauna în spiritul legii, a transparenţei şi a respectului faţă de investitorii pieţei de capital.

Astfel, Rompetrol a iniţiat ofertele publice de preluare obligatorie în urma adoptării instrucţiunii cu privire la deţinerile directe şi indirecte, a urmat toţi paşii prevăzuţi de lege pentru finalizarea documentaţiilor necesare lansării ofertelor publice. TRG a selectat un alt evaluator (KPMG Romania) şi a depus noi documentaţii de ofertă, în condiţiile în care cele depuse iniţial au fost corecte şi complete.

Mai mult, Grupul a transmis autorităţii preţul aferent tranzacţiei din acest an dintre Rompetrol Holding Elveţia şi KazMunaiGaz privind achiziţia pachetului de 25%, acord încheiat între doua companii cu capital străin şi care viza o altă companie străina.

Ţinând cont că TRG reprezintă interesele companiei KazMunaiGaz în Romania şi că deţine direct şi indirect pachetul majoritar de acţiuni Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, acesta este, conform prevederilor legale, cel în măsură să iniţieze şi să deruleze ofertele publice de preluare.

În ultima perioadă, Grupul a luat act de o serie de interpretări şi declaraţii menite a crea presiune asupra procesului de analiză a documentaţiilor aferente ofertelor şi a hotărârilor viitoare, acestea fiind realizate de diverse grupuri de interese, afectate în prezent de diminuarea valorii portofoliului de acţiuni.

Pentru reconfirmarea bunelor intenţii şi a transparenţei Grupului în lansarea şi finalizarea ofertele de preluare, Rompetrol va pune la dispoziţia reprezentaţilor desemnaţi de autoritatea de resort în condiţii de confidenţialitate contractul încheiat între Rompetrol Holding Elveţia şi Kazmunaigas Kazahstan pentru achiziţia unei participaţii de 75% din acţiunile TRG.

În analiza documentaţiei aferente ofertelor de preluare trebuie să se ţina cont de metodele prevăzute de lege (ex. rapoartele de evaluare depuse) şi nu de alte interpretări, care nu au relevanţă în cadrul acestui proces. Emise în 2003, obligaţiunile convertibile emise de Rompetrol Rafinare în contul unei datorii acumulate în condiţii economice dificile sunt reglementate prin ordonanţa de urgenta 118/2003, măsura fiind aprobată de Parlament şi validata şi de Consiliul Concurenţei.

Conform legii, dobânda aferenta emisiunii*, preţul şi modul de răscumpărare/conversie au fost stabilite încă din 2003. Termenul limită pentru răscumpărarea/conversia acestora este luna septembrie 2010, iar decizia aparţine acţionariatului companiei şi a Grupului şi va respecta interesele guvernelor roman şi kazah.

În contul obligaţiunilor, Grupul a plătit din 2004 până în prezent către bugetul de stat dobânzi de 226 milioane USD, valoarea totală a acestora la scadenţă urmând să ajungă la 250 milioane USD.
 
Grupul Rompetrol a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României şi primele nouă luni ale anului, contribuţia Grupului ridicându-se la 737 milioane USD. În 2008, suma totală virată de Grup s-a ridicat la 1,2 miliarde USD, în creştere cu 9% faţă de nivelul atins în 2007.

În perioada decembrie 2007 – decembrie 2009, numărul total al angajaţilor Rompetrol s-a majorat cu aproximativ 5%, până la 9600 de salariaţi.

* - Dobânda anuală aferentă obligaţiunilor este stabilită în funcţie de evoluţia anuală a indicatorului EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), plus 1,5%.

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii