Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:37 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Grupul Rompetrol

ro

23 Jan, 2014 18:02 866 Marime text
Grupul Rompetrol își va relua în perioada următoare programul de investiții din România, după aprobarea de către Guvern a acordului de înțelegere încheiat de cele două părți în februarie 2013.
 
“Rompetrol, cu suportul unicului acționar - KazMunayGas, își va respecta angajamentele asumate în fața autorităților române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia și determinarea autorităților pentru găsirea și adoptarea unei soluții mutual benefice.
Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar și previzibil, dar și de sprijin pentru atragerea și realizarea de noi investiții” declara Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al Grupului Rompetrol.
 
Grupul este pregătit să transfere 200 milioane USD la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acțiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare. În plus, continuarea investițiilor la rafinăria Petromidia va permite o creștere a profitabilității și a eficienței economice a acesteia, cu efecte pozitive pentru principalii săi acționari – Grupul Rompetrol și statul român.
 
Stabilirea unui fond de investiții în parteneriat cu statul român, dar și continuarea investițiilor în România, vor crea premisele necesare consolidării și dezvoltării sectorului de energie, dar și o creștere a prezenței produselor românești în regiunea Mării Negre.
 
Acesta va funcționa în acord cu cele mai bune practici în domeniu și va respecta interesul celor două parți – statul român și Grupul Rompetrol. Fondul va avea o durata de investiții de 7 ani, nivelul investițional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard USD.
 
Compania a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate prin fondul de investiții. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.
 
Cele două proiecte vor avea un impact pozitiv și în comunitățile în care vor fi implementate, prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar și pentru întreaga economie prin veniturile investiționale generate.
 
Investițiile realizate pe plan local de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde USD, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde USD.
 
„Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor susține transformarea României într-un hub energetic al Mării Negre și al Europei, dar și într-o platformă de tranzit și procesare a materiilor prime în produse finite. Aceste investiții vor permite crearea de noi locuri de muncă și creșterea contribuțiilor la bugetul de stat, susținând în același timp o creștere economică solidă în România” adăuga Azamat Zhangulov.
 
Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.
 
Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii