Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentantii administratiei scosi la lectie de tinerii Medgidiei - 03.02.2009

ro

03 Feb, 2009 13:28 900 Marime text

     PRIMARIA MUNICIPIULUI MEDGIDIA
            905600,  Str .Decebal, nr.35,   
     tel 0241/ 820800 , fax 0241/810619
     e-mail:
primaria_medgidia@yahoo.com
                         www.emedgidia.ro


Reprezentanţii administraţiei scoşi la lecţie de tinerii Medgidiei

       Luni, 2 februarie 2009, începând cu ora 16.00, la Casa de Cultură „I.N. Roman” din municipiul Medgidia a avut loc o dezbatere publică în care reprezentanţii administraţiei publice locale au fost puşi faţă în faţă cu tinerii şi elevii din localitate. Organizată sub sloganul „Participarea publică la ea acasă”, în parteneriat de către Centrul pentru Resurse Civice Constanţa, Primăria Municipiului Medgidia, Comisariatul pentru Societatea Civilă – Inspectoratul Judeţean Constanţa şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Constanţa, dezbaterea a avut drept scop informarea tinerilor din municipiul Medgidia în legătură cu atribuţiile şi activităţile desfăşurate de către Primar, Viceprimar, Consiliul Local, cu procesul legislativ local, cu modul de eliberare a avizelor şi autorizaţiilor, drumul prin care un proiect poate fi pus în practică, precum şi exprimarea doleanţelor adolescenţilor în legătură cu ceea ce reprezentanţii administraţiei publice locale ar trebui să facă pentru oraş şi pentru generaţia tânără.
La eveniment, au participat, pe lângă tinerii şi elevii din municipiul Medgidia, domnul Marian Iordache – Primarul Municipiului Medgidia, domnul Sorin-Petrică Ţuţuianu – în dubla sa calitate de Viceprimar şi consilier local, domnul Dumitru Mirică – administrator public al oraşului (city-manager), doamna Luminiţa Vlădescu – consilier local, domnul Romeo Trifan – consilier local, domnul Petre Epure – consilier local, domnul Ceucă Romică – director adjunct al Poliţiei Comunitare Medgidia şi fost consilier local, Cosmin Bârzan – preşedintele Centrului pentru Resurse Civice şi reprezentanţii Comisariatului pentru Societatea Civilă şi ai DJTS Constanţa.
În deschiderea acţiunii, domnul Marian Iordache – Primarul Municipiului Medgidia le-a prezentat tinerilor şi elevilor din oraş atribuţiile şi activităţile sale zilnice, atribuţiile Consiliului Local, precum şi modul în care o idee se transformă în proiect de hotărâre, modalitatea în care este adoptat acest proiect de către consilierii locali şi paşii care mai trebuie urmaţi până la punerea acestuia în practică, proiectele care se adresează generaţiei tinere, printre care se numără şi locuinţele pentru tineri.
„Întâlnirea noastră de astăzi este un prim pas al colaborării pe care doresc să o am permanent cu generaţia tânără, cu dumneavoastră, pentru că tot ceea ce facem azi în comunitatea locală va avea urmări şi în viitor, pentru toţi cei prezenţi la această dezbatere, precum şi pentru generaţiile mai tinere. Printr-o continuă dezbatere cu dumneavoastră, prin comunicarea de către voi către administraţia locală a proiectelor pe care doriţi să le vedeţi aplicate, a problemelor cu care vă confruntaţi, vom şti exact care este pulsul comunităţii locale cu privire la activitatea pe care o desfăşurăm. Dezbaterea publică a oricărui proiect care priveşte administrarea oraşului nu poate avea decât un efect benefic şi ne poate ajuta să eliminăm micile sau marile inadvertenţe între ceea ce dorim noi să facem şi aspiraţiile dumneavoastră”, le-a spus Marian Iordache, Primarul Municipiului Medgidia, tinerilor prezenţi la dezbaterea de luni seară. 
Adolescenţii prezenţi la eveniment s-au arătat interesaţi de informaţiile primite şi au menţionat că în Medgidia este nevoie de locuinţe pentru tineri, de locuri de muncă – prin care să se stopeze migraţia tinerilor către alte oraşe (Constanţa, Bucureşti), de locuri de distracţie.
„În privinţa locuinţelor pentru tineri, împreună cu colegii mei din P.S.D., am propus Consiliului Local un proiect de hotărâre care preia principalele elemente din  programul pe care Radu Mazăre îl derulează deja la Constanţa. La Medgidia, se vor construi locuinţe pentru tineri la preţul de 450 euro/mp”, a afirmat doamna consilier local Luminiţa Vlădescu.
„În domeniul construcţiei de locuinţe, avem foarte multe cereri. De aceea, în afara proiectului propus de doamna consilier Luminiţa Vlădescu, vom mai realiza două prin care vom construi 48 de locuinţe sociale, cu confort scăzut, precum şi apartamente pentru tineri, ultimul proiect urmând a fi pus în practică, după ce vom prelua unitatea militară de la Oraşul Nou”, a conchis domnul primar Marian Iordache.
Tinerii au declarat că aşteaptă cu nerăbdare concretizarea proiectelor privind Parcul Acvatic, pista de karting şi realizarea sălilor de sport la Şcoala nr.5, Şcoala nr.1 şi Liceul nr.2 – Dragomir Hurmuzescu.
Totodată, adolescenţii au făcut câteva propuneri cu privire la unele proiecte care se află deja în derulare, printre acestea numărându-se şi cel privind depozitarea şi colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel, tinerii au propus ca asociaţiile de proprietari să supravegheze colectarea selectivă, iar asociaţiile care vor colecta şi depozita selectiv deşeurile să fie premiate de Primărie cu materiale pentru renovarea blocurilor, cu echipamente pentru curăţenie sau cu material dendrologic. În afara stimulării asociaţiilor de proprietari, tinerii au menţionat că este necesar şi constituirea unei asociaţii de voluntari care să supravegheze modul de colectare a deşeurilor şi chiar înfiinţarea unor echipe mixte (adolescenţi şi funcţionari ai Primăriei) care să vorbească zilnic, câte o oră, cu cetăţenii din anumite zone ale oraşului, cu privire la depozitarea şi colectarea selectivă.
Un alt domeniu în care tinerii din Medgidia doresc să se implice este asistenţa socială. Ei au menţionat că este necesară reinserţia socială a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi crearea unui centru pentru copiii abandonaţi în Spitalul Municipal Medgidia.
Dezbaterea de luni seară s-a încheiat cu premierea tinerilor care au formulat cele mai interesante întrebări la care au fost nevoiţi să răspundă reprezentanţii administraţiei publice locale, precum şi cu menţiunea necesităţii realizării unei alte dezbateri în a doua jumătate a lunii aprilie. Tinerii participanţi au primit şi ,,Ghidul tânărului cetăţean din Medgidia – Pariciparea publică la ea acasă’’.

3 februarie 2009

Compartimentul Comunicare al Primăriei Municipiului Medgidia

Daniela Ivanciu – 0788386497


Daniel Gheorghe - 0788381217

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii