Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua Republică a solicitat în instanță și la CCR aplicarea Referendumului 2009 privind numărul maxim de 300 de parlamentari și alocarea a 46 mandate de parlamentari pentru diaspora

ro

29 Feb, 2016 13:30 1320 Marime text
Senatorul Noua Republică, Valeriu Todirașcu, a acționat în instanță Ministerul Justiției, Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică. Scopul acestui demers este de a pune în aplicare dorința oamenilor care au votat în 2009 pentru un Parlament cu 300 de parlamentari și care cer un număr mai mare de mandate pentru parlamentarii de diaspora.

”Lipsa de voință politică și protejarea grupurilor de interese din jurul partidelor au făcut ca dorințele legitime alecetățenilor, de a avea un parlament cu 300 de parlamentari și o reprezentare corectă a diasporei în Parlament, să fie ignorate și călcate în picioare. Am acționat în instanță cele trei instituții, ca ultimă soluție pentru impunerea voinței oamenilor în fața ignoranței politicienilor”, a declarat senatorul Valeriu Todirașcu.
Acesta a depus la Tribunalul București o cerere de chemare în instanță a reprezentanților celor trei instituții și a cerut să se constate nerespectarea dreptului fundamental de a alege al cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării, prin restrângerea și încălcarea nejustificată a principiului reprezentării proporționale. Detalii suplimentare aici: http://www.tody.ro/document/2016-02-07-Scrisoare-76-Actiune-in-contencios-legea-electorala

Tot prin acest demers Noua Republică urmărește obligarea Institutului Național de Statistică să raporteze numărul total de cetățeni români, din care numărul total al cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, la data de 1 ianuarie 2015.
„Ministerul Justiției trebuie să determine norma de reprezentare pentru Camera Deputaților și Senatul României, prin împărțirea numărului locuitorilor raportat de Institutul Național de Statistică la numărul de 300 mandate de parlamentari stabilite prin Referendumul valid din anul 2009. 
Determinarea numărului de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pentru cele 43 circumscripții electorale, trebuie făcută nediscriminatoriu. Aceeași instituție ar trebui să elaboreze și să depună la camera competentă un proiect de modificare a Legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor”
, a explicat senatorul Noua Republică.
În ceea ce privește Autoritatea Electorală Permanentă, Valeriu Todirașcu speră ca în urma procesului aceasta să fie obligată să își îndeplinească corespunzător atribuțiile stabilite prin Legea nr.208/2015.

În paralel cu acest demers, senatorul Valeriu Todirașcu a solicitat sesizarea Curții Constituționale, cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii nr. 208/2015, reprezentat de art.5 alin.(2) și (3), potrivit căruia:“(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 locuitori. (3)Norma de reprezentare pentru alegea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori”. Detalii suplimentare aici: http://www.tody.ro/document/2016-02-07-Scrisoare-78-Sesizare-Curtea-Constituionala-legea-electorala

Noua Republică rămâne pe deplin angajată susținerii democrației participative, în care dorința cetățenilor să fie suverană și nu sugrumată de corupția și interesele de clan ale politicienilor.
 
Partidul Noua Republică
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii