Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:48 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Victor Boştinaru „Avem de ales între a împinge Turcia în braţele Rusiei sau pentru menţinerea unei cooperări instituţionalizate cu lumea euro-atlantică”

ro

21 May, 2015 15:41 579 Marime text
Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenţia în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, asupra faptului că Uniunea Europeană are de ales între izolarea Turciei şi angajarea dialogului capabil să influenţeze evoluţiile din această ţară.

Intervenţia eurodeputatului a avut loc în contextul dezbaterii raportului eurodeputatei olandeze Kati Piri privind progresele înregistrate de Turcia pe anul 2014, în prezenţa Comisarului European pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Reiterez susţinerea Grupului Socialiştilor şi Democraţilor pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană. O felicit pe raportoare pentru excelentul raport şi pentru munca extraordinară pe care a făcut-o pentru a realiza compromisurile care vor permite adoptarea acestui raport.

Avem de ales între izolarea Turciei pe care unii o sugerează şi angajarea dialogului cu aceasta, oricât ar fi de dificil, ştiind că doar aşa putem influenţa evoluţiile din Turcia. Avem de ales între a împinge Turcia în braţele Rusiei sau a menţine Turcia într-o cooperare instituţionalizată cu lumea euro-atlantică.”

De asemenea, eurodeputatul a sugerat trei direcţii importante în relaţia cu Turcia: „Cooperarea în domeniul umanitar, unde Turcia deja contribuie semnificativ la preluarea celui mai mare număr de refugiaţi din Siria. Cooperarea în domeniul politicii externe, în lupta împotriva terorismului, în stoparea finanţării pentru grupările teroriste, precum şi stoparea traficului de arme, identificarea şi izolarea combatanţilor străini. Şi nu în ultimul rând, subliniez importanţa deschiderii capitolului 15 în domeniul energiei, singurul care ne va permite să reducem independenţa de importurile de gaze de la un singur furnizor şi anume Rusia.”

Ti-a placut articolul?

Comentarii