Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa Crin Antonescu

ro

06 Aug, 2009 20:12 873 Marime text

Preşedintele PNL Crin Antonescu a reafirmat astăzi importanţa măsurilor de relaxare fiscală pentru relansarea economică. Declaraţia a fost făcută în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii pentru România. 

Crin Antonescu a criticat totodată măsurile economice adoptate  de guvern, care împiedică funcţionarea liberă a mediului de afaceri şi au ca efect adâncirea crizei.

În timpul discuţiilor, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, a constatat înrăutăţirea situaţiei economice a României şi a punctat nevoia renegocierii condiţiilor acordului de împrumut, în special pentru limitarea deficitului bugetar. După estimările FMI, dacă nu se iau măsuri urgente, deficitul bugetar va depăşi la sfârşitul acestui an 8 % din PIB.

Printre aceste măsuri, Jeffrey Franks a accentuat importanţa reducerii cheltuielilor salariale în domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9 % din PIB. Alte măsuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizării unice şi responsabilizarea autorităţilor locale faţă de cheltuirea banului public.

Preşedintele PNL i-a întrebat pe reprezentanţii delegaţiei FMI care sunt, în opinia lor, cauzele înrăutăţirii situaţiei economice. Jeffrey Franks a afirmat că există şi cauze externe, dar că o parte din responsabilitate revine şi factorilor interni. În acelaşi context, Fabienne Ilkovitz, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat că, în martie 2009, România se afla la mijloc în plutonul ţărilor Europei de Est, dar în ultimele luni a căzut pe ultimul loc.

Atât liderul PNL Crin Antonescu, cât şi vicepreşedintele liberal Dan Radu Ruşanu au subliniat că ieşirea din criză se poate realiza doar prin susţinerea mediului de afaceri, prin scăderea impozitării, concomitent cu reducerea cheltuielilor statului.  Reprezentantul FMI a agreat ferm ideea reducerii fiscalităţii pe fondul unei drastice reforme a statului.

O altă măsură susţinută  de PNL şi discutată în cadrul întâlnirii este diminuarea condiţionalităţilor pentru accesarea fondurilor europene. În noul context economic, aceste condiţii sunt mai restrictive decât în trecut. De exemplu, sumele pentru cofinanţare ar trebui să fie reduse la un nivel suportabil.

PNL a cerut guvernului să-şi respecte  angajamentele privind reducerea cheltuielilor guvernamentale şi a aparatului de stat pe care şi le-au asumat liderii partidelor aflate la guvernare. În ciuda obligaţiilor pe care guvernul şi le-a asumat  faţă de FMI, numărul de angajaţi din sectorul bugetar a crescut cu 16 la sută din noiembrie 2008.

Din delegaţia condusă de Jeffrey Franks au facut parte: Shirley Siegel, director , Tonny Lybek, reprezentant FMI în Bulgaria şi România,  Anca Paliu Dragu, FMI România, Fabienne Ilkovitz, reprezentant al Comisiei Europene, Adriana Marinescu, director în BNR care se ocupă de relaţia cu FMI.

PNL a fost reprezentat de preşedintele partidului Crin Antonescu şi vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu.

Biroul de Presă PNL

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii