Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce sunt creditele pentru IMM-uri așa de scumpe în România? Provizionarea creditelor acordate de băncile comerciale și garantate de FNGCIMM SA-IFN

ro

18 Dec, 2013 19:04 1195 Marime text
România a ajuns să aibă cea mai ridicată rată a creditelor neperformante din regiune, conform ultimului raport de țară al Fondului Monetar Internațional. Nivelul acesteia se ridica la 21,6% la finele lunii septembrie, în creștere cu 4,2 puncte procentuale față de aceeași lună a anului precedent. Atât FMI, cât și alte organisme și instituții internaționale, precum Banca Mondială și Inițiativa Viena 2, au avertizat recent cu privire la aceasta situație și au cerut BNR să o rezolve de urgență. În plus, creditul acordat sectorului privat a cunoscut o scădere cu 7,8 miliarde lei în ultimul an, ajungând la 223 miliarde lei în septembrie 2013. Ponderea finanțărilor acordate IMM-urilor se situează la aproximativ 40% din totalul creditului neguvernamental la finele lunii septembrie 2013. Rata riscului de credit s-a majorat și ea cu 5 puncte procentuale în ultimul an, ajungând la 31,8% în septembrie 2013.
 
Luna trecută am ridicat trei întrebări către BNR:
1. De ce este necesară menținerea nivelului de provizionare a creditelor acordate de băncile comerciale și garantate de FNGCIMM SA-IFN? De ce garanțiile emise de FNGCIMM SA-IFN nu pot avea un regim similar garanțiilor emise de EXIMBANK SA, pentru acestea din urmă nefiind necesară provizionarea de către bănci? Acest lucru ar permite o scădere substanțială a dobânzilor finanțărilor acordate.
2. Există în prezent un proiect al BNR care, prin modificarea reglementărilor specifice, să elimine necesitatea constituirii provizioanelor de către băncile comerciale la creditele acordate și garantate de FNGCIMM SA-IFN sau măcar să reducă semnificativ nivelul acestora? În caz contrar, cum ați aprecia o eventuală propunere de reducere sau eliminare a acestui nivel de provizionare pentru o perioadă determinată, ca măsură pentru relansarea creditării în România?
3. În urma avertizării expuse de FMI și Inițiativa Viena 2 referitoare la cea mai ridicată rată a creditelor neperformante din regiunea de Sud-Est a Europei, susținută în principal de nivelul ridicat al provizioanelor, ce măsuri imediate vor fi luate de către BNR?
 
Textul integral al întrebării parlamentare în care am ridicat problemele mai sus enunțate îl găsiți integral aici.
 
În răspunsul BNR, semnat de domnul Mugur Isărescu, dânsul precizează că filtrele prudenţiale influenţează exclusiv indicatorii prudenţiali urmăriţi de Banca Centrală în procesul de supraveghere, fără a avea un impact asupra raportărilor de natură contabilă. De asemenea, reprezentanţii BNR menţionează că filtrele prudențiale sunt direct proporţionale cu riscul aferent împrumututatului sau, în condiţiile existenţei garanţiei, cu riscul aferent FNGCIMM. Se subliniază totodată că Banca Centrală are în vedere reglementarea reducerii graduale, cu 20% pe an, a filtrului prudenţial începând cu 2014.
În ceea ce privește măsurile pe care le are în vedere Banca Centrală pentru diminuarea ratei creditelor neperformante, se menționează că au loc discuţii cu creditorii internaţionali pentru găsirea unei soluţii „optime” de rezolvare a acestei probleme.
Răspunsul integral oferit de BNR îl găsiți aici.
 
Andreea PAUL
Prim-Vicepreședinte al PDL,
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii