Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membrii Partidului Democrat Liberal au sărbătorit ieri 20 de ani de la înfiinţarea Partidului Democrat

ro

26 May, 2013 17:36 1081 Marime text
La eveniment au participat atât cei care au pus bazele PD-ului la Constanţa, dar şi tinerii din PDL, care au venit să asculte poveşti despre istoria partidului, întâmplările care au făcut istorie pe scena politică românească. În debutul întâlnirii, după intonarea imnului, Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, li s-a adresat celor prezenţi: “Astăzi este un moment important în istoria partidului nostru. Momentul de astăzi nu ar fi existat dacă dumneavoastră, cei care aţi fondat acest partid nu aţi fi avut o iniţiativă, un gând, o dorinţă, prin acre să vă exprimaţi ideile pe plan politic local şi naţional. Pentru că în faţa mea se află oameni care ne-au lăsat o moştenire fără de care democraţia României ar fi fost mai săracă, oamenii care au tăiat rădăcinile comunismului, s-au luptat cu sechelele lui şi au creat perspectiva europeană a României de astăzi.”
A urmat rândul lui Dumitru Moinescu să depene amintiri despre PD. Fostul primar al Medgidiei, unul dintre fondatorii PDL-ului la Constanţa, şi-a exprimat bucuria de a se afla alături de colegii săi la sărbătorirea a 20 de ani de PD. „Partidul trece printr-o situaţie dificilă, dar nu este prima dată. În anii `90 ne-am dus să facem capitalism, ne-am bătut cu Iliescu, am trecut prin mineriade şi alte momente extrem de dificile, dar am izbândit. În `92 am intrat în opoziţie, însă organizaţia Constanţa avea cel mai bun scor din ţară. La fel şi în `96, aveam cele mai bune rezultate din ţară, aveam 48%. În 2000 au urmat patru ani în care PD-ul a făcut ce a trebuit, la fel ca şi Guvernul din 2008-2012. PD-ul este un partid puternic. Îmi amintesc că jurnalistul Cristian Tudor Popescu spunea că PD-ul este ca o mâţă pe care o calcă un compactor dar care, atunci când o credeai moartă, sare să te zgârie”, le-a spus celor prezenţi Dumitru Moinescu.
Unul dintre cei aplaudaţi la scenă deschisă a fost Călin Marinescu, membru fondator al PD-ului la Constanţa. Şi Adrian Manole, fost primar şi prefect al judeţului le-a adresat câteva cuvinte celor prezenţi. Acesta li s-a adresat în special tinerilor, atrăgându-le atenţia asupra importanţei pe care o au pentru viitorul partidului. „Sunt în această sală tineri care abia se năşteau când se înfiinţa partidul. Asta înseamnă că avem viitor”, a declarat Manole, care i-a invitat pe participanţi să ţină un moment de reculegere în memoria celor care nu mai sunt printre noi, cum ar fi Bucur Butoi (primul preşedinte al PD Constanţa), Constantin Matei (fost primar al Basarabiului), Mihai Cosma (fost primar al oraşului Eforie), Ion Podaru (fost primar al oraşului Ovidiu), Tiberiu Birda (fost primar al oraşului Cernavodă), Ion Georgescu sau Mihai Ciobanu.
Constantin Chirilă, preşedintele organizaţiei municipale a PDL, le-a mulţumit celor care în momentele grele au rămas alături de partid, pentru că PDL mai are multe de spus în politica locală şi naţională. „Mulţumesc PDL-ului pentru că am avut şansa să-l reprezint şi să mă formez aici. Aş vrea să înţelegeţi că tinerii au nevoie de experienţa dumneavoastră, de perseverenţa dumneavoastră şi este nevoie să veniţi la partid pentru a reface PDL Constabţa!”, li s-a adresat Constantin Chirilă fondatorilor.
La rândul său, Zanfir Iorguş, preşedintele organizaţiei PDL Mangalia, a rememorat momentul în care a intrat în PDL sincer, cu inima deschisă, dar şi-a amintit şi momentele victorioase prin care a trecut alături de organizaţia pe care o conduce.
Deputatul Florin Gheorghe şi-a îndemnat colegii la muncă, asigurându-i că perioada dificilă prin care trece partidul nu va fi nici prima, nici ultima, dar că nimic nu trebuie să-i dezarmeze.
Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a recunoscut că s-au pus mari presiuni asupra sa, şi încă se mai pun, de a trece la alte partide, însă nu a făcut acest lucru datorită faptului că pentru el, verticalitatea este mult mai importantă. „M-am simţit bine în acest partid încă din prima zi, iar părerea mea a fost luată în considerare aici. Am colegi primari care au plecat la alte partide şi acum regretă, pentru că acum sunt simpli membrii ai unui partid, iar părerea lor nici nu este luată în seamă. PDL-ul are forţă, rezervă de cadre, tineri cu potenţial, valoroşi, pe care trebuie să-i promovăm. PDL are potenţial şi resurse de votanţi vă rog să credeţi în acest partid!”, a mai spus primarul comunei Poarta Albă.
Nicolae Ciucă, liderul seniorilor din PDL şi unul dintre fondatorii PD-ului a povestit cu a venit aripa Petre Roman a FSN cu dorinţa de a-şi căsători „fata” cu „băiatul” PD. „Şi le-am spus: băiatul nostru este sărac, dar curat, pe când fata voastră e cam pătată. Aveţi grijă să nu ne pătaţi băiatul”, a spus Nicolae Ciucă, stârnind aplauzele asistenţei.
În final, preşedintele PDL, Christian Gigi Chiru, a mai declarat, înainte de a le înmâna diplomele de onoare fondatorilor Partidului Democrat la Constanţa: „Deşi rolul vostru a fost să vorbiţi despre trecutul partidului, obligaţia mea, în calitate de preşedinte, este să vă vorbesc despre prezent şi viitor. Pe umerii mei şi pe umerii echipei PDL Constanţa apasă o misiune grea, o misiune cu importanţă şi cu o miză crucială.
Când cunoaştem bine trecutul avem forţa să acţionăm în prezent şi avem speranţa de bine pentru viitor. Oamenii din PD, oameni ca dumneavoastră, au făcut istorie, iar cei tineri, chiar şi eu, avându-vă ca model, avem datoria să facem acelaşi lucru. Prezentul nu ar fi existat dacă oamenii cu iniţiativă, oamenii dedicaţi nu ar fi creat premisele ca astăzi să avem un prilej important de întâlnire. Fiecare generaţie îşi lasă amprenta. Generaţia dumneavoastră, a celor care aţi fondat partidul, este generaţia curajoşilor, iar cei tineri trebuie să fie generaţia continuatorilor.
Când vă văd pe toţi în această sală prevăd un viitor frumos atât PDL-ului cât şi oraşului nostru. Noi nu ar trebui să plecăm capul în faţa nimănui, ar trebui să ne luptăm pentru oraşul nostru şi ar trebui să ne dăm bătuţi niciodată. Nu trebuie să uităm că avem un judeţ bogat şi frumos, un judeţ de unde PD-ul a purtat steagul victoriei în toate oraşele importante ale României.
Acelaşi steag doresc să îl fluturam împreună cu dumneavoastră în bătăliile electorale care vor urma, să înfigem acel steag în Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean. Este important acest lucru pentru a nu-i dezamăgi pe cei care şi-au pus speranţele şi îşi pun speranţele în Partidul Democrat Liberal.
Aţi plecat la acest drum încrezători, ne-aţi lăsat un antibiotic pentru sănătatea democraţiei, ne-aţi încurajat să credem în binele acestei ţări, iar pentru asta vă mulţumim şi vă aplaudăm!”.
 
  Biroul de presă
PDL Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii