Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unirea de la 1918 dezbătută în Parlamentul României

ro

25 Mar, 2013 19:44 1289 Marime text
Parlamentul României va găzdui dezbaterea ,,27 martie  1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”. Evenimentul organizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012” în parteneriat cu Centrul  pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni si Consiliul Mondial Român va avea loc marţi, 26 martie, de la ora 14:00, în sala „Nicolae Bălcescu” a Palatului Parlamentului.

La dezbaterea prilejuită de împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor participa oameni politici din partea tuturor partidelor, reprezentanţi ai societăţii civile cu preocupări legate de problematica reunirii celor două state româneşti, profesori, cercetători şi jurnalişti de pe ambele maluri ale Prutului. Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, primul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, precum şi parlamentarii din Legislativul de la Bucureşti Viorel Grigoraş, Aurelian Mihai, Sanda Maria Ardeleanu, Ionuţ Săvoiu, Eugen Tomac, Theodor-Cătălin Nicolescu, Andrei Dominic Gerea, Radu Zlati, Dan Cristian Popescu, Remus Cernea, Octavian Liviu Bumbu, Lucian Şova, Sebastian-Aurelian Ghiţă, Mircea Dolha, Cătălin Croitoru, Marius Lucian Obreja sunt câteva dintre numele care au confirmat prezenţa la acest eveniment.

Dezbaterea de la Parlamentul României se înscrie într-o serie de evenimente organizate de Platforma Civică „Acţiunea 2012” în mai multe localităţi din dreapta şi stânga Prutului, pentru a marca sărbătoarea Unirii.
Institutul Cultural Român în parteneriat cu Platforma Civica ‚Acțiunea 2012”, organizează concerte la Cahul şi Chişinău, spectacol de teatru la Bălţi, spectacolul inedit de reconstituire istorică la Chişinău ,,LECŢIA DE ISTORIE: DACII ŞI ROMANII”.
Platforma Civica ‚Acțiunea 2012” organizeaza marşuri unioniste la Iaşi, Balş, Craiova, Galaţi, flash-mob-uri, recepţii, concurs de artă discursivă.

Actul Unirii cu Basarabia, votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918, stipula că ,,Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!”.

Platforma Civică Acţiunea 2012                  25 martie 2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii