Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă pentru retragerea decorațiilor celor care aduc atingere Constituției României

ro

26 Sep, 2013 17:06 981 Marime text
Am depus astăzi la Parlament un proiect de lege pentru modificarea și completarea Art. 52 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificările şi completările ulterioare, care își propune să asigure clar și ferm respectarea Constituției României de către cei care au fost onorați cu distincțiile statului român.
În cadrul modificării propuse am identificat trei prevederi principale constituționale a căror observare de către deținătorii distincțiilor românești este obligatorie și a căror încălcare prin fapte, acțiuni sau declarații trebuie să constituie motiv de retragere a decorațiilor.
Astfel, dacă deținătorii decorațiilor acordate de statul român aduc prin activitatea lor atingere art. 1 alin. 1 din Constituție care prevede că ”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, acest lucru constituie un atac grav la fundamentele statului român și trebuie sancționat ca atare. Într-un mod similar, orice atingere adusă art. 3, alin. 1 din Constituție, care prevede că ”Teritoriul României este inalienabil”, sau art. 13 care prevede că ”În România, limba oficială este limba română”, se constituie în tot atâtea motive pentru retragerea decorațiilor statului român de la oricine ar aduce prejudicii acestor prevederi sau ar încerca să le modifice.
Decorațiile statului român sunt cel mai înalt mod de recunoaștere a meritelor unei persoane față de România și tocmai de aceea acordarea lor presupune o respectare a Constituției și a statului român. România nu poate permite să fie atacată și jignită de cei cărora le-a acordat stima și încrederea sa, în caz contrar având dreptul de a retrage aceste decorații și de a proteja astfel atât onoarea și demnitatea sistemului românesc de acordare a decorațiilor, cât și onoarea și demnitatea celor care le poartă cu respect față de țară.
 
Deputat PSD
Bogdan Diaconu       
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii