Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orban face, Băsescu tace

ro

26 Jul, 2013 18:06 1075 Marime text
Președintele Traian Băsescu ar trebui să ia atitudine împotriva acțiunilor anti-românești ale reprezentanților Guvernului de la Budapesta pe teritoriul României. În calitatea sa de garant al independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, de supraveghetor al respectării Constituției (art. 80 din legea fundamentală), de șef al diplomației românești, dar și de președinte al CSAT (art. 92), Traian Băsescu are obligația să-și îndeplinească prerogativele constituționale și să sancționeze amestecul Guvernului Ungariei în decizii care privesc strict statul român, precum și să găsească soluția de a opri presiunile pe care Budapesta le face în țara noastră pentru a obține autonomia etnicilor maghiari, într-un total dispreț față de legile internaționale.
Traian Băsescu este foarte activ și vocal atunci când are un interes personal sau politic, dar nu are nicio reacție când e în joc respectarea Constituției statului român. Sprijinul acordat de premierul Ungariei Viktor Orban lui Traian Băsescu pentru a nu fi demis prin referendumul de anul trecut nu ar trebui plătit prin tăcerea președintelui în chestiuni de securitate națională (art. 119 din Constituție). De aceea, ar fi normal ca instituția prezidențială să se manifeste public și instituțional împotriva atacurilor deschise la adresa României din partea reprezentanților unui guvern străin.
Chiar dacă Traian Băsescu a fost un obișnuit al școlilor de vară de la Băile Tușnad, alături de Viktor Orban și de alți contestatari ai Constituției României, acest lucru nu-i dă dreptul să abdice de la obligațiile constituționale și nici nu ar trebui să-l împiedice să apere statul român în fața încălcării suveranității statale. Pericolul tăcerii prezidențiale este cu atât mai mare cu cât ofensiva Budapestei nu se va opri aici, oficialii maghiari fiind dispuși să încalce orice uzanțe diplomatice și orice legi ale României de dragul voturilor din Transilvania.
 
Bogdan Diaconu
Deputat PSD
26.07.2013
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii