Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană îi cere lui Traian Băsescu să retragă din Parlament Strategia Națională de Apărare

ro

20 Oct, 2010 22:53 796 Marime text

Președintele Senatului României, dl Mircea Geoană, i-a trimis astăzi, 20 octombrie 2010, o scrisoare Președintelui României, dl Traian Băsescu, prin care îi solicită șefului statului să retragă din Parlament Strategia Națională de Apărare și să o modifice, în sensul eliminării mențiunii despre mass-media din cadrul capitolului Vulnerabilități.

Scrisoarea Președintelui Senatului vine după ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare Președinților celor două Camere ale Parlamentului României și liderilor grupurilor parlamentare, atrăgând atenția asupra faptului că adoptarea Strategiei Naționale de Apărare în forma sa inițială ar contraveni tratatelor și convențiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene. „Doresc să vă atrag atenția în mod deosebit asupra paragrafului în care semnatarii susțin că menționarea presei în cadrul capitolului Vulnerabilități «reprezintă nu doar un act nedemocratic ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene»", se arată în documentul menționat.

De asemenea, Președintele Senatului susține că este datoria liderilor politici să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a împiedica pierderea credibilității României în fața partenerilor săi europeni.

Mircea Geoană mai atrage atenția asupra faptului că în acest moment toate semnalele internaționale și interne converg înspre respingerea mențiunii referitoare la mass-media în cadrul Strategiei Naționale de Apărare. Acest lucru reiese și din dezbaterile ce au avut loc în cadrul Comisiilor de apărare ale Parlamentului, unde opinia majoritară a fost că prevederile legate de presă ar trebui eliminate din document.

„Chiar dacă majoritatea din arcul guvernamental ar reuși să se impună în Parlament și ar adopta Strategia Națională de Apărare, este cât se poate de clar că acest document nu este acceptat, în forma sa inițială, de către o bună parte din societatea românească și de către comunitatea internațională. Cred că este nevoie de un acord cât mai larg în ceea ce privește conținutul acestei Strategii de o importanță crucială pentru buna funcționare a statului român", mai afirmă Mircea Geoană.

Președintele Senatului argumentează că decizia șefului statului de a retrage din Parlament Strategia Națională de Apărare ar reprezenta un semnal deosebit de important pentru partenerii europeni ai României și ar fi un prim pas pentru consolidarea încrederii de care se bucura țara noastră, în timp ce, pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun început pentru reclădirea dialogului și a consensului național.

La scrisoarea sa, Președintele Senatului a atașat și scrisoarea parlamentarilor europeni semnată de către Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE şi Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii