Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Ziua Mediteranei 2013

ro

21 Mar, 2013 12:22 880 Marime text
La propunerea Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM), începând cu anul 2009, la data de 21 martie se sărbătoreşte Ziua Mediteranei.
Tema propusă de APM pentru ediţia 2013 a Zilei Mediteranei este „Rolul femeilor în dezvoltarea regiunii” şi reflectă implicarea APM în mobilizarea instituţiilor regionale şi naţionale, într-un efort concertat de conştientizare, recunoaştere şi subliniere a rolului şi drepturilor egale ale femeilor, într-o societate modernă.
Parlamentul României, alături de ceilalţi membri ai Adunării şi organizaţiile partenere ale acesteia (APCEMN, Uniunea Europeană, APCE, APOSCE şi APNATO), împărtăşesc valori democratice şi interese comune în regiunea mediteraneană. Printre temele de interes de pe agenda Adunării, se numără:  întărirea cooperării la Marea Neagră; reformele constituţionale din Balcanii de Vest; securitatea şi stabilitatea regiunii mediteraneene; cooperarea sectorială, în special în domeniul energiei şi mediului.
Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) a fost constituită în anul 2006. La lucrările APM participă, alături de reprezentanţii parlamentelor a 26 de ţări riverane Mării Mediterane, care au statutul de membru, reprezentanţi ai parlamentelor ţărilor interesate în mod special de regiune, cu statut de membru asociat, precum şi ai altor instituţii, cu statut de observator. Ca recunoaştere a influenţei crescânde pe scena regională şi internaţională, APM a obţinut, în 2009, statutul de Observator Permanent la Adunarea Generală a ONU.

Parlamentul României este membru asociat al APM din octombrie 2008, fiind reprezentat la lucrările acestei Adunări de o Delegaţie permanentă alcătuită din doi deputaţi şi un senator. În legislatura actuală, din Delegaţia Parlamentului României fac parte: domnul deputat Andrei Dolineaschi, şeful Delegaţiei; domnul senator Sorin Roşca-Stănescu; doamna deputat Ioana Jenica Dumitru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii