Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Am depus un proiect de lege pentru ca Ziua Înălțării Domnului – Ziua Eroilor să fie sărbătoare națională legală, zi nelucrătoare

ro

12 Oct, 2013 19:14 1244 Marime text
Am depus astăzi la Camera Deputaților Proiectul Legii privind declararea Zilei Înălțării Domnului - Ziua Eroilor, sărbătoare naţională legală, zi nelucrătoare. Această propunere are la bază dorința exprimată de Patriarhia Română pentru declararea acestei sărbători ca zi nelucrătoare având în vedere importanța ei în calendarul creștin ortodox, Ziua Înălțării fiind una din cele mai importante sărbători creștine. În plus, Ziua Înălțării este închinată comemorării Eroilor și trebuie să fie zi nelucrătoare pentru a avea răgazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru țara lor. În redactarea acestui proiect am avut consultări prealabile cu Patriarhia Română care susține, în mod firesc, această inițiativă.

În scrisoarea adresată președintelui Camerei Deputaților pentru susținerea declarării Zilei Înălțării – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează că ”în ultimii 23 de ani Biserica noastră a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sărbătorii Înălțării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală nelucrătoare, însă acest demers nu a captat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat”.
Mai mult, scrisoarea aduce la cunoștință că ”pomenirea eroilor în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 și prin hotărârea din 25 mai 1920 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în timpul dictaturii comuniste, această tradiţie sfântă şi frumoasă românească a fost întreruptă, fiind reluată abia după 1990, când Biserica a primit libertatea de a se exprima şi a-şi reface tradiţia sănătoasă de cinstire publică a eroilor români.

Astfel, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001 s-a revenit la tradiţia ca sărbătoarea Înălţării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Apoi, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Parlamentul României a proclamat Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos (art. 39).

Deși în Legea 379/2003 se prevede că, la sărbătoarea Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, autoritățile administrației publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul și cu participarea reprezentanților autorităților centrale și ai cultelor religioase din teritoriu, după oficierea serviciului religios în lăcașurile de cult, din nefericire mulți credincioși care doresc să cinstească aceste sărbători nu pot participa la serviciile religioase din biserici și la comemorările din cimitire sau de la monumentele și troițele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, deşi e proclamată ca sărbătoare naţională, Ziua Eroilor rămâne totuşi o zi lucrătoare”.

În sprijinul prezentului proiect de lege trebuie amintit că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat această măsură legislativă ”pentru a veni în întâmpinarea dorinţei clerului şi credincioşilor ortodocşi români şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa publică a sărbătorii Înălţării Domnului, zi în care se face și pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credinţe și a patriei”.
 
Bogdan Diaconu
Deputat PSD
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii