Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 11 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Bostinaru (REGI) critica propunerea de reorganizare a Romaniei in 16 regiuni de dezvoltare - Joi, 18 Februarie 2010

ro

18 Feb, 2010 17:43 1155 Marime text

victor_com.jpgBruxelles, 18 februarie 2009

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European (REGI), a criticat joi propunerea legislativă a UDMR de reorganizare a României în 16 regiuni de dezvoltare, propunere susţinută şi de către premierul Emil Boc. Propunerea legislativă, cu termen de adoptare tacită în data de 10 februarie, a fost lansată de către UDMR la Tîrgu Mureş în octombrie 2007. Tot la acea dată, pentru a elimina o parte din eventualele comentarii şi replici, membrii UDMR le-au numit „regiuni de dezvoltare economică".

Salut ideea angajării unei dezbateri privind reforma regională în România dacă aceasta ar fi dedicată cu adevărat scopurilor unei politici regionale aşa cum a fost derulată aceasta în ţările Uniunii Europene. Toate cazurile analizate arată însă faptul că reforma regională a reuşit doar dacă au fost îndeplinite o serie de condiţii. În primul rând, politica regională trebuia atent şi riguros pregătită pentru atingerea unor obiective precise: creşterea capacităţii administrative, îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, ameliorarea capacităţii de coordonare la nivel intra şi inter-regional", a declarat Victor Boştinaru.

"De asemenea, politica regională de succes a fost rezultatul unei dezbateri substanţiale şi democratice între actorii importanţi, fapt care a asigurat stabilitate şi predictibilitate, a integrat în dezbaterea şi adoptarea deciziilor actorii cu vocaţie în politica regională: structurile asociative ale administraţiei locale, sindicatele, societatea civilă şi mediul academic", a argumentat el.

Conform eurodeputatului social-democrat, iniţiativa adoptată subit de către premierul Emil Boc, la presiunea UDMR, nu îndeplineşte niciuna din condiţiile menţionate mai sus - nu îşi propune să amelioreze capacitatea mediocră a României în politica de coeziune şi absorbţia fondurilor pentru dezvoltare regională, ci pare a fi mai degrabă o nouă capitulare lamentabilă a premierului Boc.

„Pot să înţeleg că domnul Boc a cedat încă o dată somaţiei venite de la UDMR, mai ales în condiţiile în care în fruntea ministerului dezvoltării regionale se află o persoană nefamiliarizată cu problematica politicii regionale. Atrag însă atenţia Guvernului României şi îl invit pe preşedintele Traian Băsescu să nu uite că în perioada următoare încep dezbaterile privind viitorul politicii de coeziune, dezbateri la care, deocamdată, România asistă pasiv", a afirmat Victor Boştinaru.

„Orice proiect de reformă regională ar trebui să ţină cont de legile desprinse din 2007 şi până în prezent, precum şi de propunerile repetate ale Comisiei Europene pe care Guvernul Tăriceanu sau Guvernul Boc, în diversele sale formule, le-au neglijat. Miza reformei regionale este prea mare, iar măsurile adoptate în România trebuie să reflecte responsabilitatea şi maturitatea clasei politice de la Bucureşti. Rezultatele politicii de coeziune sunt, într-o foarte mare măsură, indicativul succesului, sau insuccesului, aderării la Uniunea Europeană", a conchis deputatul european.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii