Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statele Membre trebuie sa se asigure ca, in trafic, controalele se vor efectua fara discriminare

ro

03 Apr, 2009 18:19 574 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Adriana TICAU - Statele Membre trebuie sa se asigure ca, in trafic, controalele  rutiere se vor efectua fara discriminare

Raportul europarlamentarului socialist Adriana Ticau referitor la "Regulamentul privind conditiile de acces la ocupatia de transportator rutier" a fost aprobat in unanimitate de Comisia de transport si turism (TRAN) a Parlamentului European.

Raportul Ticau referitor la Regulamentul privind accesul la ocupatia de transportator rutier va fi votat in sesiunea plenara de la Strasburg din perioada 21-24 aprilie 2009. Regulamentul va fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an. La nivel european, in domeniu transportului rutier activeaza aproximativ 800 000 de intreprinderi si lucreaza circa 4,5 milioane de angajati.

Adriana Ticau a solicitat ca “Statele Membre sa se asigure ca, in trafic, controalele  rutiere se vor efectua fara discriminare bazata pe nationalitate sau pe locul de rezidenta al operatorului de transport rutier". Aceasta prevedere a fost introdusa in regulamentele privind accesul la piata de transport rutier.

Parlamentul European a analizat acest regulament, in a doua lectura, pe baza pozitiei comune a statelor membre trimisa de catre Consiliul Uniunii Europene la sfarsitul lunii ianuarie 2009. Parlamentul European, Presedintia ceha a Uniunii Europene si Comisia au avut o serie de intalniri tripartite in cadrul carora s-a ajuns la un text comun.

Pentru a presta servicii de transport rutier, o intreprindere trebuie sa obtina, in statul membru de rezidenta, o autorizatie pentru accesul la profesia de transportator rutier si licente pentru accesul la piata de transport rutier. Textul agreat de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene elimina toate referirile la licentele de transport din Regulamentul privind accesul la profesia de transportator rutier, ele ramanand doar in Regulamentele privind accesul la piata de transport rutier. De asemenea, Parlamentul a solicitat eliminarea duratei arbitrare de valabilitate a autorizatiei privind accesul la ocupatia de transportator rutier.

Regulamentul privind accesul la ocupatia de transportator rutier stabileste conditiile pe baza carora o intreprindere poate efectua servicii de transport rutier, de marfa si de persoane. Este vorba despre:

buna reputatie;
capacitatea financiara care se refera la o scrisoare de garantie bancara sau asigurare, inclusiv asigurarea de raspundere profesionala, in valoare de 9000 de euro pentru primul vehicul si de cate 5000 de euro pentru fiecare din urmatoarele vehicule;  
obligatia de a avea un manager de transport ce face dovada competentei profesionale. Aceasta poate fi obtinuta de managerii de transport in urma unui examen sustinut in statul membru de rezidenta sau in statul membru in care acesta isi desfasoara activitatea. Persoanelor care fac dovada ca in ultimii 10 ani au condus in mod efectiv si continuu activitatea unei intreprinderi de transport rutier, le va fi recunoscuta competenta profesionala si nu vor fi obligati sa dea examen; 
obligatia de a avea un sediu stabil, pentru a evita situatiile in care intreprinderile sunt doar niste casute postale.

De asemenea, textul comun stabileste ca pana la 31 decembrie 2012 Statele Membre trebuie sa implementeze si interconecteze registrele electronice nationale pentru evidenta transportatorilor rutieri. Acestea vor avea o sectiune ce va contine informatii publice despre intreprinderile de transport rutier si managerii acestora si o sectiune confidentiala ce va contine informatii privind infractiunile efectuate de transportatorii rutieri si care duc la pierderea sau suspendarea licentei de transport rutier. Sectiunea confidentiala va putea fi accesata in mod securizat doar de catre institutiile cu competente in domeniu si doar cu respectarea prevederilor legislative privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Comisia Europeana va adopta, pana la sfarsitul anului 2009, o decizie privind structura bazei de date, iar  formatul pentru schimbul de date intre registrele electronice nationale va fi stabilit de catre Comsie pana la sfarsitul anului 2010, pentru ca statele membre sa aiba suficient timp pentru implementarea acestor masuri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii