Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Securitatea energetica prevenirea crizelor viitoare si extinderea capacitatii de stocare

ro

17 Sep, 2009 22:04 919 Marime text

Potrivit deputaţilor trebuie întreprins mai mult pentru prevenirea perturbărilor de livrare cu gaz, iar mecanismul de alertă rapidă (care s-a dovedit a fi ineficient in criza Rusia-Ucraina) trebuie revizuit. Aceştia susţin necesitatea extinderii capacităţii de stocare şi îmbunătăţirea interconectărilor.

Parlamentul European a reiterat solicitarea sa de creare a unei politici externe comune pentru securitate energetică.

Nabucco şi Desertec

Printre priorităţile Parlamentului se află conectarea Uniunii Europene la noi resurse de gaz din Orientul Mijlociu şi regiunea Caspică, fără a depinde de o singură companie sau de un gazoduct. Proiectul Nabucco va contribui la reducerea dependenţei faţă de livrările cu gaz rusesc, iar iniţiativa industrială DESERTEC va utiliza vastul potenţial reprezentat de energia solară în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Consolidarea eficacităţii Reţelei de corespondenţi în domeniul securităţii energetice (NESCO) ar putea ajuta la prevenirea in viitor potenţialele probleme de aprovizionare cu energie, se arată în rezoluţie. Deputaţii salută acordul  privind finanţarea proiectelor de infrastructură ca parte a Planului european de redresare economică (250 de milioane de euro) şi ideea de a oferi Europei o nouă "superreţea" europeană de gaze şi electricitate.

Încercări de preluări ostile

Comisiei i se solicită să ia măsuri imediate împotriva unor încercări ostile ale unor "entităţi străine netransparente" de preluare a altor entităţi de pe piaţa energetică a UE, precum recenta achiziţie de către compania Surgutneftgaz a unui pachet de acţiuni la societatea energetică maghiară MOL sau cum ar fi CENTREX, care a preluat recent o participaţie de 20% la compania austriacă de comercializare şi stocare Baumgarten.

Drepturile omului

Conform rezoluţiei PE, dialogurile privind energia nu ar trebui în niciun caz să aibă loc în detrimentul dialogurilor deschise şi orientate spre rezultate pe tema drepturile omului. Protecţia drepturilor omului şi a securităţii energetice ar trebui să reprezinte o prioritate a ordinii de zi a viitorului summit UE-Rusia şi să devină parte integrantă a noului acord UE-Rusia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii