Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European aprobă împrumutul de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina

ro

27 Mar, 2015 11:17 1403 Marime text
Deputații au aprobat miercuri împrumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intenționează să îl acorde Ucrainei, pentru a ajuta reechilibrarea pe termen scurt a balanței de plăți. UE va lua cu împrumut acești bani din surse externe și îi va împrumuta Ucrainei la aceeași dobândă. Împrumutul va fi condiționat de promisiunea Ucrainei că va face reforme structurale care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală.

”Rezultatul votului de astăzi este un mesaj politic puternic, nu numai către Ucraina, pentru a-i arăta sprijinul puternic al UE, ci și pentru țările care încearcă să ne divizeze în acordarea acestui sprijin”, a spus raportorul Gabrielius Landsbergis (PPE, LT).

Deputații au votat fără amendamente propunerea Comisiei, cu 492 de voturi pentru, 107 împotrivă și 13 abțineri.

Dificultățile de cont curent ale Ucrainei

Criza economică acută din Ucraina este cauzată de probleme structurale îndelungate, cum ar fi corupția, fiind agravată de conflictul armat din Estul țării, de restricțiile comerciale impuse de Rusia și de escaladarea disputei privind gazele. Ucraina a pierdut accesul la piețele internaționale de împrumuturi, deci nu mai poate împrumuta bani direct.

De unde vor veni banii?

Comisia Europeană va strânge fonduri pe piața internațională de obligațiuni și le va împrumuta Ucrainei, fără dobândă suplimentară față de ceea ce UE trebuie să returneze creditorilor externi.

Ucraina va trebui să returneze banii în termen de 15 ani.

Reforme în schimbul împrumutului

UE și Ucraina trebuie să stabilească termenii împrumutului într-un memorandum de înțelegere, care să oblige Ucraina să implementeze un program de reforme menit să remedieze slăbiciunile fundamentale acumulate care au contribuit la deficitul actual.

Proiectul de acord include reforme ale administrării finanțelor publice, măsuri împotriva corupției, modificări la administrarea impozitelor, reforme în sectoarele energiei și financiar, măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri.

După semnarea acordului între UE și Ucraina, banii vor merge direct în bugetul Ucrainei. Două treimi din suma agreată vor fi transferate până la sfârșitul anului, iar ultima tranșă în primul trimestru din 2016.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii