Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:08 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti ”Eliminarea restrictiilor impuse de unele state membre UE romanilor si bulgarilor trebuie sa fie insotita de masuri concrete pentru combaterea discriminarii si exploatarii acestora”

ro

06 Jan, 2014 13:14 557 Marime text
COMUNICAT DE PRESA
 
 
Minodora Cliveti: ”Eliminarea restrictiilor impuse de unele state membre UE romanilor si bulgarilor trebuie sa fie insotita de masuri concrete pentru combaterea discriminarii si exploatarii acestora”
 
 
Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul  European, saluta eliminarea de la 1.01.2014 a tuturor restrictiilor privind libera circulatie a lucratorilor romani pe intreg teritoriul UE. Asa cum se subliniaza in comunicatul comisarului pentru munca Laszlo Andor, dreptul la munca al romanilor deriva din calitatea acestora de cetateni europeni, mobilitatea acestora fiind un instrument concret de crestere economica si coeziune. Uniunea Europeana a creat oportunitati pentru ca 14 milioane de cetateni europeni sa lucreze in spatiul european, inafara tarii de origine, intre care circa 3 milioane de romani si bulgari, care s-au integrat perfect in tarile gazda, contribuind la sistemele de asigurari sociale ale acestora.
 
“Consider ca recentele luari de pozitii ale unor politicieni din unele state membre care fac parte din grupul ultimelor 9 state ce au ridicat restrictiile, sunt daunatoare pentru mecanismele europene insele, venind in contradictie cu principiile pe care UE a fost construita si doreste sa functioneze. In situatiile in care ar aparea probleme generate de fluxuri mari de lucratori, statele membre pot apela la Fondul Social European, care ofera 10 miliarde euro anual, din care 20% trebuie cheltuite pentru incluziune sociala si combaterea saraciei. Deci, nu discursurile impotriva muncitorilor romani sau bulgari, nu inducerea in opinia publica a unei adevarate isterii privind ocuparea locurilor de munca destinate muncitorilor locali sunt solutiile, ci folosirea instrumentelor europene adecvate” a declarat Minodora Cliveti.
 
De altfel, intr-un articol din 1.01.2014 The Times precizeaza ca numeroase companii britanice au postat deja pe site-urile de recrutare a lucratorilor romani 4896 de oferte de locuri de munca, dupa ce in cursul anului trecut au fost oferite 62.000 de pozitii, iar in urma cu doi ani, 20.000, ceea ce demonstreaza faptul ca lucratorii romani sunt apreciati si doriti in Marea Britanie.
 
“De aceea, salutand pozitia Comisiei Europene care apreciaza importanta mobilitatii lucratorilor in UE ca pe un drept fundamental, componenta esentiala a cetateniei europene, solicit, totodata ca UE sa uzeze de toate instrumentele adecvate pentru combaterea discriminarii si exploatarii lucratorilor romani pe intreg spatiul european”, a conchis eurodeputatul roman.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii