Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IM Pascu semnaleaza discrepanța dintre marimea ajutorului UE pentru Ucraina și scopurile Uniunii

ro

19 May, 2010 12:28 1224 Marime text

s_d_mircea-pascu.jpgStrasbourg, 19 mai 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a atras atenția, marți, în plenul PE, asupra discrepanţei între nivelul sprijinului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina -500 milioane euro-, şi scopurile politico-economice urmărite de Uniune. Deputatul european a făcut respectiva declarație prin intermediul unei explicații de vot aferente raportului Vital Moreira privind macro-sprijinul financiar pentru Ucraina.

"Deși am votat în favoarea acestei rezoluții, aș vrea să atrag atenția asupra unei chestiuni de principiu privind folosirea de către UE a ajutorului financiar ca instrument politic. Nimeni nu contestă faptul că Ucraina este 'partenerul nostru strategic' a cărui situaţie este de mare interes pentru noi. Astăzi, Ucraina se află la o răscruce din punct de vedere economic, dată fiind situaţia sa dificilă, şi politic, cu un nou guvern care favorizează relaţii mai strânse cu Rusia. Prin urmare, strategic, ajutând Ucraina prin punerea la dispoziţie a 500 milioane de euro UE ia decizia corectă, pe care noi o vom sprijini", a declarat europarlamentarul PSD.

Cu toate acestea, atrage atenția Pascu, "tactic, ne întrebăm dacă nu există o discrepanţă între nivelul sprijinului financiar -o jumătate de miliard, în comparaţie cu alte sisteme de sprijin financiar de câteva zeci de miliarde- şi controlul asupra politicii economice a Ucrainei pe care vrem să îl obținem în schimb?! "

În opinia eurodeputatului social-democrat, "UE are, desigur, reguli stricte pe care beneficiarii sprijinului financiar trebuie să le respecte, indiferent de sumele de bani pe care le primesc, dar, uneori, mai ales când nivelul de sprijin este relativ redus, menţinerea acelorași condiţii înalte reflectă inflexibilitatea politică care doar diminuează eficiența acestui instrument din inventarul nostru".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii