Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Udrea a sfidat Parlamentul European, refuzând să dea socoteală pentru situaţia dezastruoasă a absorbţiei banilor europeni

ro

13 Apr, 2011 17:23 1177 Marime text

Delagaţia PSD din Parlamentul European condamnă gestul inacceptabil şi sfidător al ministrului Elena Udrea de a lipsi de la şedinţa Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) din PE, unde trebuia să dea explicaţii privind situaţia fondurilor europene gestionate de MDRT. Europarlamentarii PSD cer ministrului să vină de urgenţă în faţa Parlamentului European, să prezinte în mod transparent şi obiectiv situaţia de la MDRT.

Delegaţia PSD din Parlamentul European consideră că refuzul Elenei Udrea de a răspunde la întrebările legitime ale Comisiei REGI reprezintă nu doar o sfidare a instituţiilor europene, dar mai ales o sfidare a cetăţenilor români, care sunt minţiţi zilnic în ţară că Guvernul îşi face treaba când vine vorba despre absorbţia banilor europeni, deşi realitatea obiectivă este cu totul alta. Comportându-se astfel, Udrea arată că nu mai dă socoteală nimănui, nici măcar autorităţilor de la Bruxelles.

Totodată, delegaţia PSD consideră că prin absenţa de la şedinţa Comisiei pentru Dezoltare Regională din Parlamentul European a ministrului, aceasta îşi recunoaşte propriul eşec în privinţa gestionării fondurilor europene. Europarlamentarii PSD atrag atenţia, că prin această atitudine arogantă şi intolerabilă, Elena Udrea aduce mari deservicii de imagine ţării noastre în Europa, într-un moment în care România se confruntă deja cu probleme de credibilitate pe tema Schengen.

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, membru în Comisia REGI, şi prezent la această şedinţă, a declarat că Elena Udrea sfidează Parlamentul European în aceeaşi măsură în care PDL sfidează Parlamentul României: „Atunci când Ministrul Elena Udrea absentează nemotivat de la o dezbatere foarte importantă şi unde există o confirmare din partea ei, colegii din Comisia REGI au interpretat absenţa Ministrului ca o ofensă adusă Parlamentului European, ca un refuz al dialogului care ar fi putut să o pună într-o situaţie incomodă atunci când ar fi fost întrebată asupra situaţiei alarmante privind absorbţia fondurilor europene".

Gestul Elenei Udrea vine după ce vineri, 8 aprilie, Parlamentul European adopta cu majoritate de voturi rezoluţia elaborată de europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan, prin care se critica lipsa de informații privind neregulile înregistrate în utilizarea fondurilor UE de către statele membre. În acest sens, eurodeputatul PSD a cerut Comisiei Europene modificarea actualului sistem de sancțiuni pentru garantarea respectării de către statele membre a obligațiilor privitoare la furnizarea unor date conforme cu realitatea. "Prin acest raport am cerut toleranță zero față de fraudarea fondurilor europene, o mai mare responsabilizare a factorului politic în raportările anuale către UE, care se poate realiza prin semnarea de către Ministrul de Finanțe sau cel de resort a declarațiile naționale de management și, nu în ultimul rând, o îmbunătățire a legislației privind achizițiile publice, în așa fel încât banii europeni să nu mai fie direcționați către clientela politică", arăta atunci Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European.

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, trebuia să participe marţi la o întâlnire în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI), unde a fost chemată să prezinte raportul cu privire la activitatea ministerului în privinţa absorbţiei de fonduri UE, dar a trimis în schimb un secretar de stat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii