Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Liderii europarlamentarilor socialisti ii cer lui Barroso actiuni pentru libera angajare a romanilor in Marea Britanie

ro

31 Jan, 2013 11:57 1347 Marime text
COMUNICAT DE PRESA

Corina Cretu: Liderii europarlamentarilor socialisti ii cer lui Barroso actiuni pentru libera angajare a romanilor in Marea Britanie

Europarlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a initiat o scrisoare dechisa prin care liderii europarlamentarilor socialisti cer presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, actiuni ferme impotriva intentiei Marii Britanii de a mentine restrictiile privind libera circulatie pe piata muncii pentru romani si bulgari. Scrisoarea deschisa este cosemnata de Hannes Swoboda, liderul europarlamentarilor socialisti, si de sefii delegatiilor socialiste, romana si bulgara, din Parlamentul European, Catalin Ivan si Ivailo Kalfin.

Europarlamentarii socialisti solicita Comisiei Europene sa ia toate masurile posibile pentru a evita incalcarea de catre autoritatile de la Londra a tratatelor europene, care prevad dreptul la libera angajare in toate statele UE pentru romani si bulgari, cel tarziu de la 1 ianuarie 2014. "Sunt revoltatoare si ingrijoratoare atat campania de denigrare si instigarile la incalcarea normelor europene, cat mai ales pozitiile tot mai transante ale unor membri ai guvernului britanic pe aceasta tema. Vom continua toate demersurile posibile pentru a garanta ridicarea, in acest an, a restrictiilor la angajare pentru cetatenii romani, in toate cele 27 de tari ale Uniunii", a subliniat europarlamentarul Corina Cretu.

Vicepresedintele socialist a precizat ca procedura de infringement initiata de comisarul Viviane Reding impotriva Marii Britanii - in legatura cu durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenta pentru lucratorii romani si bulgari - reprezinta un avertisment al Executivului comunitar privind riscurile nerespectarii prevederilor europene referitoare la libera circulatie in UE.

"Desi 2013 a fost declarat Anul European al Cetatenilor, ne confruntam cu riscul ca locuitorii celor mai recente membre ale Uniunii Europene sa nu se bucure de toate drepturile ce le revin conform tratatelor de aderare. Mai mult, valul de declaratii ostile din ultima vreme, in special din Marea Britanie, tinde sa-i stigmatizeze pe cetatenii celor doua tari ca fiind europeni de categoria a doua, invocandu-se un pretins pericol pentru echilibrul social prin simpla exercitare a drepturilor fundamentale la libera circulatie si munca", se arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Barroso.

Liderii europarlamentarilor socialisti, reuniti la Trieste, au criticat falsele argumente pe care se bazeaza apelurile la incalcarea legislatiei europene, in conditiile in care Comisia Europeana a constatat, in repetate randuri, impactul pozitiv al liberei circulatii a fortei de munca din Romania si Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii