Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Eforturile UE trebuie concentrate pentru crearea unui stat functional in Haiti

ro

23 Nov, 2010 23:03 1140 Marime text

Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a subliniat, ieri, in sedinta plenara de la Strasbourg, ca efortul Uniunii Europene in Haiti trebuie sa se concentreze asupra construirii unui minim de stat funcţional in aceasta tara, in conditiile in care slăbiciunea institutiilor reprezinta acum principalul factor de risc.

"Apreciez, şi de această dată, promptitudinea intervenţiei umanitare a Uniunii Europene. În paralel cu aceasta, însă, consider că efortul nostru în această ţară trebuie să se concentreze asupra construirii unui minim de stat funcţional, în condiţiile în care statul haitian este acum doar o ficţiune. Acesta nu reuşeşte să-şi îndeplinească misiuni de bază, precum organizarea taberelor de refugiaţi, menţinerea ordinii, asigurarea igienei şi a apei potabile. Această vulnerabilitate a făcut posibilă răspândirea rapidă a epidemiei şi moartea a peste 1200 de oameni", a declarat Corina Cretu in cadrul dezbaterii consacrate situatiei din Haiti in urma devastatorului cutremur din ianuarie si a problemelor umanitare ulterioare.

Europarlamentarul PSD a precizat ca "in Haiti, este nevoie de un stat care să poată face ceva pentru săracii săi", in conditiile in care 3 din 4 haitieni supravieţuiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi si peste 1,5 milioane de cetăţeni trăiesc în tabere de refugiaţi, ceea ce reprezintă o gravă sursă de risc pentru sănătatea şi ordinea publică.

"Cred că slăbiciunea statului haitian este acum principalul factor de risc. Lipsa sa de autoritate face ca nemulţumirile populaţiei să se îndrepte către forţele ONU, iar organizaţiile neguvernamentale riscă să nu-şi mai poată îndeplini misiunea. De aceea sunt cruciale alegerile din 28 noiembrie, care nu trebuie amânate, aşa cum cer unele voci", a conchis europarlamentarul Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii