Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adriana Ticau "Spectrul radio e limitat, UE trebuie sa asigure utilizarea lui eficienta"

ro

23 Mar, 2010 19:19 1446 Marime text

adriana-ticau.jpgBruxelles, 23 martie 2010

Comisia pentru industrie, energie şi cercetare a Parlamentului European (ITRE) găzduieşte în perioada 22-23 martie, Summitul privind Spectrumul Radio, organizat în contextul consultării publice lansate de către Comisia Europeană şi având ca obiectiv definirea unui viitor program multianual privind utilizarea spectrului radio, pe care CE intenţionează să îl lanseze în a doua jumătate a acestui an. Eurodeputata PSD Adriana Ţicău, membră ITRE, a arătat că spectrul radio este o resursă limitată, iar Uniunea Europeană şi statele membre trebuie să asigure o utilizare eficientă a acestuia.

Atât serviciile de telefonie mobilă, difuzarea programelor de televiziune şi radio precum şi noi aplicaţii şi servicii ale "Societăţii Informaţionale" precum e-sănătate, e-Government sunt distribuite utilizând spectrul radio.

"Rezultate notabile pot fi obţinute prin armonizarea, la nivel comunitar, a modului de utilizare a spectrului radio în diferite domenii. Salut adoptarea unor decizii şi recomandări comunitare privind utilizarea spectrului radio atât pentru aplicaţii ce utilizează sisteme inteligente de transport pentru siguranţa traficului cât si pentru facilitarea utilizării telefoniei mobile pe navele ce se află în apele maritime ale Uniunii Europene (martie 2010) cât şi în aeronavele care survolează spaţiul aerian comunitar (aprilie 2008)", a declarat doamna Ţicău.

Adriana Ticau a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie atât de reţelele fixe cât şi de cele mobile de comunicaţii, pentru a asigura servicii de calitate, de mare viteză şi accesibile tuturor cetăţenilor europeni. De altfel, asigurarea acoperirii de 100% cu servicii de comunicaţii banda largă, până la sfârşitul anului 2010, este parte a Planului european de redresare economică şi are alocat un buget de 1 miliard de euro.

Deputata europeană a reamintit importanţa trecerii la televiziunea digitală, proces care poate elibera o importantă parte a spectrului radio, în zona frecvenţelor care fac rentabilă investiţia în infrastructura necesară -aşa-numitul "dividend digital"- şi a solicitat statelor membre care nu au o strategie de trecere la televiziunea digitală să o dezvolte şi să o implementeze în perioada imediat următoare. Spectrul radio astfel eliberat poate fi utilizat atât pentru comunicaţiile mobile -în special în zona rurală dar şi în cea urbană-, cât şi pentru distribuţia de programe radio şi TV.

"Este necesar să câştigăm încrederea consumatorilor în serviciile Societăţii Informaţionale, prin asigurarea securităţii serviciilor electronice disponibile şi garantarea respectării vieţii private şi a datelor cu caracter personal", a conchis europarlamentarul român .

Procesul de consultare publică în domeniu va dura până la 9 aprilie, cei interesaţi putând transmite comentarii şi propuneri la:Ec.Europa.eu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii