Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:57 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Vălean - "Energia nu este un serviciu public cu preţ fix. Energia este un produs al cărui preţ va scădea, dacă vom crea o piaţă adevărată!"

ro

27 Mar, 2015 15:29 614 Marime text
Pe 25 martie, vicepreşedintele Parlamentului European, Adina Vălean, a luat cuvântul în dezbaterea plenară dedicată Consiliui European, în cadrul căruia s-a decis crearea Uniunii Energetice Europene.
 
"Salut angajamentul puternic pentru crearea unei Uniuni Energetice Europene, reflectat în concluziile adoptate de Consiliul European, în urma Summit-ului din 19 martie. Prioritizarea investiţiilor în infrastructură şi a aplicării reglementărilor din pachetul energetic sunt acţiuni decisive pentru îndepărtarea riscurilor la adresa securităţii energetice", a declarat europarlamentarul PNL.
 
Adina Vălean susţine accelerarea dezvoltării pieţelor regionale de energie, pentru a sparge monopolul reprezentat de contractele bilaterale pe termen lung cu preţuri indexate doar de fluctuaţile preţului petrolului. Cooperarea regională focusată pe agregarea lichidităţii din piaţă, construcţia de hub-uri pentru tranzacţionarea energiei şi un dialog structurat între guverne, agenţii de reglementare şi companii de transmisie, facilitat de Comisia Europeană, sunt câteva dintre soluţiile prezentate de Vălean, în cadrul dezbaterilor.
 
"Europa nu a reuşit încă schimbarea percepţiei consumatorilor asupra energiei. Concomitent cu asigurarea securităţii energetice şi a solidarităţii între Statele Membre, trebuie să construim pieţe lichide pentru tranzacţionarea energiei. Altfel, consumatorii vor rămâne prizonierii paradigmei învechite, în care energia este un serviciu public cu preţ fix. Energia nu este un serviciu public - energia este un produs al cărui preţ va scădea, dacă vom crea o piaţă adevărată! Odata cu succesul interconectării reţelelor, trebuie să reuşim să conectăm cererea şi oferta din pieţele europene!", a conchis Adina Vălean, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European.

Ti-a placut articolul?

Comentarii