Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actiuni concrete UE in sprijinul partenerilor estici, spun deputatii dupa summitul de la Vilnius

ro

12 Dec, 2013 17:51 1228 Marime text
Rezultatul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, din 29 noiembrie, arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspiraţiile europene ale partenerilor săi europeni, spun deputaţii în rezoluţia adoptată joi. Ei cer ca la Consiliul UE din decembrie să se dea un semnal politic puternic că uşa UE rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat acordul de asociere.

Rezoluţia spune că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerţul, politica de vize şi proiectele de securitate energetică în cadrul unei "politici mai strategice şi mai flexibile" pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa.

Parlamentul condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei şi a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii şi statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul măsuri, dacă Rusia încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului prin sancţiuni comerciale motivate politic împotriva UE şi a partenerilor săi.

Ucraina - o ocazie pierdută

Deputaţii deplâng decizia preşedintelui ucrainean Ianukovici de a nu semna acordul de asociere, numind aceasta "o mare oportunitate ratată". Ei subliniază sprijinul lor continuu în acest sens, cu condiţia ca cerinţele să fie îndeplinite, şi cer Consiliului European din decembrie să transmită un semnal politic puternică că UE rămâne pregătită să discute cu Ucraina.

Deputaţii îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care demonstrează paşnic împotriva deciziei lui Ianukovici şi condamnă utilizarea "brutală şi inacceptabilă" a forţei de către forţele de securitate în nopţile de 9,10 şi 11 decembrie, inclusiv pe durata vizitei Înaltului Reprezentant Catherine Ashton în Ucraina .

Ei cer eliberarea imediată şi necondiţionată a protestatarilor arestaţi şi fac apel la trimiterea în Ucraina a unei misiuni de mediere la nivel înalt a UE.

Deputaţii cer ca o misiune a Parlamentului European să meargă în Ucraina cât de curând posibil şi subliniază că există posibilitatea de a organiza alegeri noi, un instrument al oricărei democraţii, "atunci când este nevoie de o reînnoire a legitimităţii populare".

Armenia

Rezoluţia exprimă regretul Parlamentului privind decizia Armeniei de a se alătura uniunii vamale cu Rusia, după mai mult de trei ani de negocieri privind asocierea cu UE, cerând autorităţilor armeniene să respecte dreptul poporului de a manifesta împotriva lor.

Georgia şi Moldova - unele succese

Deputaţii salută iniţierea acordurilor politice şi comerciale cu Georgia şi Moldova la summitul de la Vilnius şi speră ca acestea să poată fi semnate cât de curând posibil. Ei cer Comisiei să se asigură că cetăţenii acestor state vor beneficia de anumite avantaje tangibile, pe termen scurt, în urma acestor acorduri.

Ei salută, de asemenea, propunerea de a permite cetăţenilor moldoveni să călătorească în spaţiul Schengen fără vize.

Azerbaidjan

Parlamentul cere Parlamentului din Azerbaidjan să reconsidere decizia de a suspenda participarea la adunarea parlamentară a EURONEST, ca urmare a criticilor aduse de PE privind modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale. Deputaţii exprimă îngrijorări şi în privinţa arestării activiştilor din opoziţie şi a hărţuirii ONG-urilor independente şi a presei.

Rusia - la distanţă

Parlamentul "respinge foarte ferm" orice propunere de a include Rusia în acordurile de asociere dintre UE şi partenerii estici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii