Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva Pocora Valentin si Enache Gheorghe

ro

11 Mar, 2010 21:33 5798 Marime text

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA

               11.03.2010

  COMUNICAT DE PRESĂ
                                                  
  Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a formulat propunere de arestare preventivă la Judecătoria Constanţa faţă de inculpaţii:
  -POCORA VALENTIN şi ENACHE GHEORGHE
pentru comiterea infracţiunilor  de:
-producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă, prev. de disp.art.2961  alin.1 lit.b din Legea 571/2003 (Codul Fiscal);
 -înşelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor, prev. de disp.art. 297 alin.1 şi 2 C.pen.;
 -evaziune fiscală,în modalitatea ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile prev.de disp.art. 9 alin.1 lit.a din Legea 241/2005,
 -cu aplic.art. 33 lit.a C.pen.

  S-a reţinut în sarcina inculpaţilor POCORA VALENTIN şi ENACHE GHEORGHE următoarea situaţie de fapt:

 La data de 09 martie 2010, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, au efectuat, în baza autorizaţiei de percheziţie nr.64 din 08.03.2010, emisă de Judecătoria Constanţa, o percheziţie în incinta fermei de animale Punct URS, prilej cu care într-o construcţie din tablă au fost găsite 169 cutii de carton (baloturi) cu resturi vegetale de tutun - tocat şi netocat, hârtie pentru ţigarete, 107 legături a 1.000 bucăţi fiecare – banderole de marcaj având inscripţionat „Republica Moldova” nr.AT 4/2007 şi AT 3/2005 (acciză tutun), toate fără documente justificative de provenienţă în scopul producerii şi comercializării de ţigarete în mod ilegal, ascunzându-se sursa impozabilă şi taxabilă în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului.
  Cu acelaşi prilej, au fost găsite la faţa locului utilaje speciale pentru prelucrarea tutunului şi transformarea acestuia în ţigarete, conectate la reţeaua electrică.
Din investigaţiile efectuate, s-a constatat că această construcţie din tablă constituie activ al inculpatului ENACHE GHEORGHE  care, în anul 1999 a cumpărat o fermă agricolă de la D.G.F.P.S., ca urmare a unei licitaţii publice, debitoare fiind SC AGRO VICER SA Târguşor.
În anul 2003, SC CARGO ROMENA SRL  a cărui asociat unic şi administrator este soţia inculpatului ENACHE GHEORGHE, a cumpărat prin inculpat, ca împuternicit,  lotul nr.5 din activul Ferma nr.6 şi castel apă Punct URS, situate în comuna Târguşor, judeţul Constanţa, încheindu-se contractul de vânzare-cumpărare autentificat la notarul public sub nr.1588/08.05.2003.
La data de 10.03.2009, potrivit înţelegerii prealabile, inculpatul ENACHE GHEORGHE  a întocmit un  înscris sub semnătură privată intitulat „Angajament”, prin care, se angaja, ca până la finalizarea documentelor de vânzare-cumpărare a fermei de la punct URS, localitatea Târguşor, în valoare de 110.000 euro către inculpatul POCORA VALENTIN, să nu vândă altei persoane această proprietate. În schimbul acestui angajament, inculpatul ENACHE GHEORGHE  a primit în avans suma de 30.000 euro,  urmând ca diferenţa de 80.000 euro să fie achitată,  în tranşe, până la finalizarea actelor de vânzare-cumpărare, indicându-se data de 01.02.2010.
Prin acelaşi „Angajament”, inculpatul ENACHE GHEORGHE  a precizat că, odată cu primirea avansului cedează dreptul de folosire în  totalitate a fermei, inculpatului POCORA VALENTIN.
Din  probele administrate în cauză,  se constată că, nu există alte date care să confirme tranzacţia încheiată între cei doi inculpaţi, ci doar, declaraţiile acestora, în sensul că, POCORA VALENTIN i-a achitat lui ENACHE GHEORGHE, încă 60.000 euro din  economii personale şi ale părinţilor, urmând ca  suma 20.000 euro să fie achitată de cetăţenii din Republica Moldova, indicaţi de inculpatul POCORA VALENTIN ca fiind BOSTAN ANATOL  şi STANISLAV.
Faţă de afirmaţiile inculpatului POCORA VALENTIN, s-a procedat la verificarea situaţiei cetăţenilor străini la Serviciul Judeţean pentru Străini Constanţa, şi din adresa acesteia nr.2592472 din 10.03.2010 rezultă că, BOSTAN ANATOLIE cetăţean moldovean, figurează în  evidenţele serviciului cu solicitare viză în  scopul activităţii cultural-sportiv de – 30 zile, valabilă 06.11.2007-06.02.2008 emisă de Ambasada României în Ucraina pentru a se deplasa la Ambasada Canadei din  România. Figurează intrat în  România la 13.11.2007 şi ieşit la 15.11.2007 prin  PTF Albiţa.


Pentru cetăţeanul STANISLAV nu au putut fi obţinute relaţii, deoarece, nici inculpatul POCORA VALENTIN   nu îi cunoaşte prenumele, astfel încât să poată fi verificat în baza de date.
Această împrejurare concluzionează că, în realitate, activitatea de fabricare a ţigaretelor în mod clandestin , în  magazia metalică de pe terenul proprietatea inculpatului ENACHE GHEORGHE şi a SC CARGO ROMENA SRL a fost desfăşurată  de cei doi inculpaţi, ajutaţi şi de alte persoane ce urmează a fi identificate şi trase la răspundere penală.
Apărarea inculpatului ENACHE GHEORGHE, potrivit cu care acesta nu cunoştea ce se întâmplă în  ferma sa şi a societăţii SC CARGO ROMENA SRL, nu poate fi coroborată cu alte probe administrate în cauză, deoarece martorii audiaţi au declarat că, în ferma acestuia veneau în repetate rânduri „maşini străine” şi că, în clădirea – baracă metalică – se fabricau cartoane pentru pizza.
Martorii audiaţi în cauză au declarat că, de aproximativ doi ani, pe timp de zi şi de noapte, se auzeau diferite zgomote din hala metalică a inculpatului ENACHE GHEORGHE, de unde se observa ieşind fum.
Din declaraţiile altor martori  rezultă că, în anul 2008, inculpatul POCORA VALENTIN i-a contactat pentru a închiria o hală în ferma acestora, cumpărată de la SC SPICUL RAHMAN, în perioada 2000-2001.
În această hală, inculpatul POCORA VALENTIN a adus mai multe utilaje, unele de dimensiuni foarte mari, pe care le-a montat şi le-a conectat la reţeaua electrică. Utilajele respective degajau un miros puternic de tutun, fapt ce a trezit suspiciunea celor doi martori, cu privire la împrejurarea că inculpatul POCORA VALENTIN ar putea să fabrice „droguri ori alte substanţe”.
Întrucât puterea de instanţei electrică nu a permis conectarea utilajelor, la începutul lunii decembrie 2008, inculpatul POCORA VALENTIN a ridicat utilajele din ferma RAHMAN şi le-a depozitat, printr-un  intermediar, în ferma inculpatului ENACHE GHEORGHE.
Faţă de această împrejurare, se constată că, acel „Angajament” încheiat la data de 10.03.2009 de către inculpatul ENACHE GHEORGHE, a fost întocmit în înţelegere cu inculpatul POCORA VALENTIN, în scopul de a disimula adevărata activitate ilicită ce se desfăşura în incinta fermei inculpatului ENACHE GHEORGHE şi a SC CARGO ROMENA SRL, respectiv, aceea de producere prin falsificare de ţigarete – produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în  afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă, produse care, prin falsificare, sunt vătămătoare sănătăţii.
Din datele deţinute în  cauză rezultă că,   ţigaretele fabricate în mod clandestin pe raza judeţului Constanţa. Pe aceste pachete sunt aplicate banderole de marcaj, inscripţionate „Republica Moldova” AT3/2009.
Lucrătorii sezonieri din fermele limitrofe fermei proprietatea inculpatului ENACHE GHEORGHE, au pus la dispoziţia lucrătorilor de poliţie judiciară, pachete de ţigări marca „Plugarul”, pe care le primeau zilnic de la proprietarii animalelor, în schimbul prestaţiilor de pază şi îngrijirea animalelor.
La data de 10.03.2010, reprezentanţii ENEL DISTRIBUŢIE DOBROGEA au efectuat o verificare de specialitate a instalaţiei electrice la ferma Punct URS – proprietatea inculpatului ENACHE GHEORGHE. Cu acest prilej, s-a constatat că, grupul de măsură era securizat şi în stare normală de funcţionare, acesta înregistrând consumul receptoarelor electrice aflate în fermă. De asemenea, era înregistrat şi consumul utilajelor din  hala metalică. Pentru dovedirea acestei împrejurări, specialiştii au efectuat probe, prilej cu care s-a constatat că toate utilajele destinate procesării tutunului, în  mod clandestin , se află în  stare de funcţionare, potrivit adresei nr.1688/11.03.2010.
Anexat Notei de constatare, ENEL DISTRIBUTIE DOBROGEA a înaintat un tabel cu consumul de energie electrică la ferma inculpatului ENACHE GHEORGHE, în perioada 2007-februarie 2010.
Din  analiza datelor privind consumul de energie electrică, începând cu luna aprilie 2009, se constată că,există o fluctuaţie de consum ce variază în  funcţie de fiecare lună. Astfel,  în luna aprilie 2009 la fermă s-a înregistrat un consum de 674 KW cu o creştere de vârf în  luna iunie 2009 la 2.369 KW, pentru ca apoi, să scadă la 905 KW în luna iulie 2009, precum şi în lunile următoare, însă,  scăderea este până la cel mult, 564 KW.
 Consumul de energie electrică denotă că, în  construcţiile din cadrul fermei inculpatului ENACHE GHEORGHE  s-a desfăşurat activitate de procesare a tutunului, având în vedere şi declaraţia acestuia, prin care a precizat că, din anul 2008, personal nu a mai desfăşurat nici o activitate în cadrul fermei sale.
Sub acest aspect, relevantă este şi declaraţia inculpatului ENACHE GHEORGHE care a precizat că, el a fost cel care a plătit consumul de energie electrică la fermă, fără a  exista date că această cheltuială ar fi recuperat-o de la inculpatul POCORA VALENTIN.
Afirmaţia inculpatului ENACHE GHEORGHE, în sensul că a convenit cu inculpatul POCORA VALENTIN să-i achite la 3 luni consumul de energie electrică, nu poate fi coroborată cu nici o altă probă administrată în cauză, având în vedere că, lunar inculpatul ENACHE GHEORGHE  a efectuat plata energiei electrice consumate, potrivit datelor transmise de ENEL DISTRIBUŢIE DOBROGEA.
 
Faţă de situaţia de fapt arătată mai sus,s-a propus 
luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii POCORA VALENTIN  şi ENACHE GHEORGHE conform  disp. art.148 lit.f C.pr.pen. , pe o durată de 29 de zile, având în vedere că pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea mai mare de 4 ani, iar lăsarea lor în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică, întrucât producerea în stare de clandestinitate şi punerea în consum a  unei cantităţi importante de ţigarete, fără autorizaţiile cerute de lege, aduce o puternică atingere atât sănătăţii populaţiei, cât şi protecţiei mediului înconjurător.
De asemenea, prin activitatea desfăşurată cei doi inculpaţi au creat o stare de pericol prin constituirea unui antrepozit de produse şi falsificare de ţigarete, produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă, în  cadrul căruia s-au fabricat, prin falsificare,  produse vătămătoare sănătăţii, ascunzând astfel sursa impozabilă şi taxabilă în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului, aducând inculpaţilor o sursă de venituri fabuloase, în mod ilicit.
Lăsarea în libertate a inculpaţilor ar crea în sânul comunităţii un sentiment de insecuritate şi neîncredere în  autorităţile judiciare care concură la înfăptuirea justiţiei, putând da naştere la o stare de temere, datorită faptului că aceste autorităţi nu acţionează cu suficientă fermitate pentru sancţionarea infracţiunilor de natura celor reţinute în sarcina inculpaţilor.

BIROUL DE PRESĂ

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • y 11 Mar, 2010 23:21 SIGUR .....DA, ia mai gandeste-te, tu ai putea realiza cu bani cinstiti...pana la varsta de 40 de ani ...un PECO, un HOTEL si un RESTAURANT? daca raspunsul tau va fi DA....pot spune ca nu am mai vazut in Kog.....un alt caz indentic...........
  • x 11 Mar, 2010 21:45 la un hotel ,un restaurant si o statie peco,crede-ti ca enache se mai bucura la fabricarea unor amarte de tigari moldovenesti fara filtru?