Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul Callatis, vin sarbatorile de iarna

ro

19 Dec, 2011 22:32 1838 Marime text
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Școala nr. 5 Gala Galaction Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează marți, 20 decembrie 2011, ora 10.30, la sediul muzeului callatian, manifestarea culturală intitulată: VIN SĂRBĂTORILE DE IARNĂ.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, le va vorbi elevilor despre tradițiile și obiceiurile românilor legate de sărbătorile de iarnă. "Sărbătorile încep pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, și se termină pe 6 ianuarie, de Bobotează. Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza sunt cele mai importante sărbători de iarnă la români. Crăciunul, de origine indo-europeană, specific teritoriilor locuite de geto-daci, identificat cu zeul roman Saturn și cu zeul iranian Mithras, este considerat, în zilele noastre, ca fiind Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Tradițiile și obiceiurile sunt păstrate mai bine în mediul rural decât în cel urban. Se presupune că împodobirea Bradului de Crăciun este un obicei provenit de la popoarele germanice sau de la popoarele nordice. Crăciunul este o sărbătoare a familiei, când ne adunăm cu toții într-o atmosferă de liniște și sărbătoare. Colindatul este o tradiție foarte răspândită la poporul român. Colindele transmit urări de sănătate și împlinirea dorințelor în Noul An. Ele încep cu Bună seara la Moș Ajun, în seara zilei de 23 decembrie, și se termină cu Sorcova, în dimineața zilei de 1 ianuarie", a concluzionat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Muzeograf Liliana Bădin va prezenta un material, în PowerPoint, în care va ilustra sărbătorile de iarnă din tradiția populară românească. Elevii clasei a IV-a C, îndrumați de înv. Lidia Bleandă, vor interpreta piesa de teatru: Salvați de Moș Crăciun. Vor urma elevii clasei a I-a C, pregătiți de înv. Adina Munteanu, care vor prezenta scurte informații despre sărbătorile de iarnă specifice altor popoare și vor cânta colinde românești. În final, elevii clasei a III-a C, coordonați de înv. Adriana Dobre, vor interpreta cele mai frumoase colinde de Crăciun din repertoriul românesc și din cel internațional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii